possunfilee ja hasselbackan omenat

Possunfilee, hasselbackan omenat ja omena-portviinikastike

Porsaanfilee yhdistettynä makeaan aprikoosiin, savuiseen kinkkuun ja salviaan on herkullinen kokonaisuus. Hasselbackan omenat ja omena-portviinikastike kruunaavat annoksen.

1 h 45 min
servings 6 annosta

04.01.2022 Teresa Välimäki + kuva Laura Riihelä

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Ainekset

1,2 kg porsaan ulkofileetä

suolaa

mustapippuria

noin 100 g ilmakuivattua kinkkua (esim. schwarzwaldin)

100 g pehmeää voita

1/2 tl cayennenpippuria

1 ruukku salviaa hienonnettuna

100 g pehmeitä, kuivattuja aprikooseja hienonnettuna

2 rkl rypsiöljyä

2 rkl voita

noin 1 dl vettä

*

Hasselbackan omenat:

8–12 kiinteää omenaa

50 g voita

2 tl sitruunankuorta raastettuna

50 g parmesaania raastettuna

1 dl mantelijauhetta

suolaa

mustapippuria

*

Omena-portviinikastike:

1 salottisipuli

1 hapokas omena

2 + 2 rkl voita

5 dl valmista punaviinikastiketta

2 1/2 dl portviiniä

pieni pala kuivattua chiliä

suolaa

mustapippuria

Valmistusohje

1. Aloita kastikkeen valmistamisella. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi omena.
2. Kuumenna kastikekasarissa 2 rkl voita. Kuullota sipulia ja omenaa voissa muutama minuutti.
3. Lisää kasariin punaviinikastike, portviini ja chili. Sekoita ja keitä hiljaa poristen 30–45 minuuttia.
4. Siivilöi omena-portviinikastike. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarkista maku.
5. Vispilöi kuuman kastikkeen joukkoon 2 rkl voita juuri ennen tarjoilua.
6. Tee kastikkeen kiehuessa hasselbackan omenat. Poista omenoista kota omenaporalla. Leikkaa omenoihin mahdollisimman syviä viiltoja 6–8 kpl siten, että omena kuitenkin pysyy kasassa (viillot eivät saa mennä pohjaan asti). Nosta hasselbackan omenat uunivuokaan.
7. Sulata voi ja mausta se sitruunan kuoriraasteella. Sekoita parmesaani ja mantelijauhe keskenään, mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele seos omenoiden päälle ja valuta pinnalle voisula.
8. Paista hasselbackan omenat possurullan kanssa uunissa.
9. Valmista possufilee. Leikkaa filee ohueksi levyksi terävällä veitsellä. Mausta liha molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla.
10. Lisää pehmeän voin joukkoon cayennenpippuri ja salvia. Levitä seos fileelevyn päälle. Asettele maustevoin päälle kinkkuviipaleet ja aprikoosit.
11. Kääri possunfilee täytteineen tiukaksi rullaksi ja sido se napakasti paistinnarulla. Paista rullaan rapea, ruskea pintaväri kuumalla paistinpannulla öljy-voiseoksessa. Nosta liha uunivuokaan.
12. Kaada vielä kuumalle paistinpannulle noin 1 dl vettä. Pyöräytä pannulta maut mukaan ja kaada vesi vuokaan lihan sekaan. Peitä vuoka foliolla.
13. Paista possunfilee kiertoilmauunissa 180 asteessa (tai uunin tasalämmöllä 200 astetta) noin 30 minuuttia.
14. Lisää omenavuoka kiertoilmauuniin 10 minuutin paiston jälkeen ja paista yhdessä lihan kanssa vielä 15–20 minuuttia. Jos käytät tasalämpöuunia, paista ensin liha ja sitten omenat.
15. Anna lihan vetäytyä hetki paiston jälkeen ja leikkaa rulla viipaleiksi juuri ennen tarjoilua. Tarjoa possunfilee hasselbackan omenoiden ja omena-portviinikastikkeen kanssa.


Mainos - Sisältö jatkuu alla

Uusimmat reseptit

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla