Ainekset
(4 hengelle)
400 g poronsisäfileetä
100 g herkkutatteja
200 g lanttua
100g selleriä
4 porkkanaa
12 pientä salottisipulia
ripaus sokeria
4 rkl voita
mustapippuria myllystä
suolaa
Kuorrutettu perunamuhennos
4 jauhoista peruna
1 dl maitoa
1 rkl voita
1 dl smetanaa
1 tl Dijon-sinappia
2 rkl silputtua ruohosipulia
1 rkl lime-sitruunan mehua
mustapippuria myllystä
suolaa
Valmistusohje
Poista poronfileistä kalvot, mausta pippurilla ja suolalla. Ruskista fileiden pinta joka puolelta paistinpannussa vähässä voissa. Nosta fileet uuniritilälle. Lisää pannulle kuoritut ja kuutioidut porkkanat, lanttu, ja kokonaiset sipulit. Lisää sekaan suolaa, pippuria, ripaus sokeria ja vähän voita, kuullota hetki. Kaada juurekset uunivuokaan ja kypsennä, kunnes ovat pehmeitä. Kypsennä fileitä 180-asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes sisälämpötilamittari osoittaa 52 astetta. Anna lihan levähtää hetki ennen viipalointia.
Yhdistä juuresten liemi ja lihan paistoliemi kattilaan, lisää vähän punaviiniä ja keitä hetki tiiviiksi. Sekoita kylmää voita joukkoon ja mausta pippurilla. Tarkista suola. Poista tateista lakin alta rihmasto ja leikkaa viipaleiksi. Paista paistinpannulla kevyesti rapeiksi vähässä voissa, mausta pippurilla suolalla. Nostele lautaselle juureksia, päälle viipaloitua poronfileetä, tatteja ja pirskottele kastiketta pinnalle.
Kuorrutettu perunamuhennos
Keitä kuoritut perunat kypsiksi ja kaada keitinvesi pois. Lisää voi ja survo perunat tasaiseksi. Lisää maitoa vähissä erissä sekoittaen, kunnes muhennos on samettisen tasaista. Mausta pippurilla ja suolalla. Lisää muhennosta voilla voideltuihin pieniin kahvikuppeihin vähän yli puoleenväliin. Sekoita smetanaan sinappi, ruohosipuli, mausteet ja lisää kuppeihin muhennoksen päälle. Kuorruta 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarjoile poronfileen kanssa.