Ainekset
4 annosta
gluteeniton
*
400 g peuranjauhelihaa
1 tl suolaa
1/4 tl maustepippuria
1 muna
*
Paistamiseen:
voita ja öljyä
*
Risotto:
500 g maa-artisokkaa
1 salottisipuli
1 tl timjamia
3 dl risottoriisiä
3 dl valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
7 dl vettä
2 dl kermaa
1 tl suolaa
1 dl parmesaaniraastetta
2 rkl voita
*
Lisäksi:
vihersalaattia
Valmistusohje
1. Ota liha huoneenlämpöön siksi aikaa, kun teet risoton.
2. Pese maa-artisokat hyvin juuresharjalla ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
3. Kuumenna pannulla voita ja öljyä, lisää kasvikset. Paahda kasviksia keskilämmöllä ahkerasti sekoitellen, kunnes ne saavat kunnolla väriä ja maa-artisokat ovat hiukan pehmenneet. Jos kasvikset tummuvat liikaa, lisää vettä puoli desiä kerrallaan.
4. Kumoa paahtuneet kasvikset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää tilkka vettä, jos massa tuntuu liian jämäkältä.
5. Kuumenna kattilassa 2 rkl öljyä. Lisää risottoriisit ja kuumenna sekoitellen. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riiseihin. Sekoittele ahkerasti.
6. Lisää kattilaan liemikuutio sekä vettä desi kerrallaan. Lisää uusi vesierä, kun edellinen on imeytynyt riiseihin. Sekoittele risottoa ahkerasti.
7. Kun riisit ovat lähes kypsiä, lisää maa-artisokkasose ja kerma, sekoita hyvin. Anna kiehua, kunnes neste on imeytyneet riiseihin. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes riisi on kypsää.
8. Viimeistele risotto parmesaaniraasteella ja voilla. Lisää tarvittaessa suolaa.
9. Valmista pihvit. Lisää jauhelihan joukkoon suola, maustepippuri ja muna. Sekoita hyvin.
10. Muotoile massa pihveiksi ja paista voin ja öljyn seoksessa pannulla, kunnes pihvit ovat kypsiä, noin 4 minuuttia per puoli. 11. Tarjoa maa-artisokkarisoton ja peurapihvien kanssa raikasta salaattia.
Vinkki: Maa-artisokkia ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu juuresharjalla riittää. Tarkista, ettei koloihin jää yhtään multaa. Tarvittaessa kuori mukulat.
Viinisuositus
Borgo Salcetino Lucarello Riserva 2017
Alkon tuotenro 1: