Ainekset
8–12 kokonaista pikkuahventa
2 dl ruisjauhoja
savustettua suolaa (esim. Maldon)
1 sitruuna
3–5 rkl rypsiöljyä
50–70 g voita
katajanmarjoja (katajanoksia)
sitruunan mehua
sormisuolaa
1 jalapeno ohuiksi kiekoiksi leikattuna
*
Jalapenoguacamole:
2 avokadoa
1 jalapeno kuutioituna
½ ruukkua korianteria hienonnettuna
1 limetin kuoriraaste ja mehu
1 rkl oliiviöljyä
½ tl sormisuolaa
Valmistusohje
1. Pyydä kalakauppiastasi nylkemään ahvenet. Jos nyljet kalat itse: Leikkaa ahvenen niskaan syvä viilto juuresveitsellä tai puukolla, kunnes selkäranka menee poikki. Viillä nahka auki liu’uttamalla veistä selkäevän molemmin puolin pyrstöön asti. Laita veitsi nahan ja lihan väliin kaulan kohdalla, pidä peukalolla kiinni nahan toiselta puolelta ja vedä nahka irti pyrstöä kohti. Taita ahvenen pää alas ja vedä sisälmykset ulos. Nappaa veitsellä kiinni selkäevästä pyrstön kohdalta ja vedä kohti kaulaa. Selkäevä irtoaa kuin helminauha. Voit irrottaa vatsapuolen peräevän samalla tyylillä.
2. Tee guacamole. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi hedelmäliha kulhoon. Lisää kulhoon loput ainekset ja sekoita hyvin.
3. Pyöräytä nyljetyt ahvenet ruisjauho-suolaseoksessa.
4. Kuumenna öljy muurikassa tai pannulla, lisää katajanmarjat ja ahvenet. Asettele halutessasi myös katajanoksia ahventen päälle tuomaan makua.
5. Paista ahvenia noin kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Kun käännät ahvenet, lisää mukaan pala voita ja ripaus savustettua suolaa. Purista päälle sitruunamehua.
6. Lusikoi guacamolea kalojen päälle. Viimeistele sormisuolalla ja jalapenoviipaleilla.
Vinkki:
Kokonaisina paistetut rapeat ahvenet ovat sormiruokaa parhaimmillaan! Paista myös ahvenen maksat nopeasti voissa kalojen kanssa.
Viinisuositus