Ainekset
4 entrecôtepihviä
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
*
Tattikastike:
2 salottisipulia
200 g tatteja
1–2 rkl voita
4 dl sienilientä (tai kasvislientä)
1–2 oksaa kutakin yrttiä: timjami, rosmariini, salvia, rakuuna
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
2 rkl konjakkia
*
Paahdetut pikkupotut:
1 kg pieniä perunoita
oliiviöljyä
suolaa
*
Vihreät pavut:
300 g pitkiä vihreitä papuja
suolaa
oliiviöljyä
Valmistusohje
1. Kuori ja hienonna sipulit. Paloittele sienet melko ronskeiksi paloiksi.
2. Kuumenna tattikastikkeen voi paistinpannulla. Paista sipuleita ja sieniä muutama minuutti, jotta ne saavat hieman väriä. Siirrä sipuli-sieniseos hetkeksi sivuun odottamaan.
3. Lisää samalle pannulle sieniliemi ja yrtit. Keitä hiljaa poreillen, kunnes liemestä on jäljellä noin puolet.
4. Siivilöi liemi pieneen kattilaan ja lisää kerma. Kiehauta ja lisää sieni-sipuliseos. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja konjakilla.
5. Pese perunat ja laita ne uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Paahda 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
6. Huuhtele pavut. Keitä niitä kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 4–5 minuuttia. Valuta lävikössä. Kääntele papujen joukkoon tilkka oliiviöljyä ja mausta suolalla.
7. Paista entrecôte-pihvit voi-öljyseoksessa molemmin puolin napakalla lämmöllä, jotta ne saavat hyvän pintavärin. Mausta suolalla ja pippurilla. Kääri pihvit folioon noin 5 minuutiksi.
8. Tarjoile entrecôte-pihvit ja tattikastike pottujen ja papujen kera.
Viinisuositus:
Château Leydet-Valentin Saint-Émilion Grand Cru 2019
Ranska, Viinikellari.com, 31,90 €
Mediumkypsä liha ja tattikastikkeen kermaisuus pehmentävät nuorekkaan Bordeaux-viinin suuta kuivattavaa tanniinisuutta. Yhdistelmä tekee viinistä mukavan suunmyötäisen. Tattien metsäinen aromimaailma ja entrecôten paahteisuus tuovat korostetusti esiin viinin kypsiä piirteitä. Vihreille pavuille sopiva viinin yrttisyys viimeistelee harmonisen kokonaisuuden.