Ainekset
8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
(1 rkl leipämaustetta)
4 dl vettä
2 rkl siirappia
300 g mämmiä
*
Lisäksi:
uunipata (keraaminen tai valurauta)
Valmistusohje
1. Sekoita vehnäjauhot, hiiva, suola ja leipämauste huolellisesti kulhossa. Yhdistä vesi ja siirappi toisessa astiassa, lisää neste jauhoseokseen. Sekoita lopuksi mämmi taikinaan.
2. Peitä kulho muovikelmulla ja anna taikinan olla huoneenlämmössä 12–16 tuntia.
3. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpaperille. Kääntele taikinaa reunoilta keskelle, nosta taikina paperin kanssa kulhoon. Anna kohota 30 minuuttia.
4. Laita keraaminen tai valurautapata kylmään uuniin. Säädä lämpötila 225-asteiseksi.
5. Kun uuni on lämmennyt, nosta leipä leivinpapereineen kuumaan pataan. Peitä kannella.
6. Paista leipää 40 minuuttia kannen alla ja noin 5 minuuttia ilman kantta. Mämmipataleipä on erittäin herkullista appelsiininkuorella maustetun ruskistetun voin kanssa.