viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Maltainen joulukinkku

01.12.2017 Kira Weckman + Kuva Sami Piskonen + Tyyli Juuli Hakkarainen

Maistuisiko tänä jouluna maltainen joulukinkku kera valkoviinin?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

10 annosta

maidoton

20 min + 6 h paistamiseen ja 1–2 vrk marinointiin

*

noin 3 kg tuore kinkku (esim. tuoresuolattu luuton kinkku)

*

Marinadi:

1,5 l kotikaljaa tai porter-olutta

3 valkosipulinkynttä

1 tl kuivattua oreganoa (tai 3 vartta tuoretta oreganoa)

*

Kuorrute:

2 rkl sinappia

8 rkl luumusosetta

4 rkl mallasuutetta tai tummaa siirappia

2 tl ruokokidesokeria

1 tl suolaa

2 munan keltuaista

*

Pinnalle:

3 viipaletta mallasleipää (esim. Maalahden limppu tai saaristolaisleipää)

Valmistusohje

1. Kaada kotikalja tilavaan kannelliseen astiaan, esimerkiksi ämpäriin tai suureen kulhoon. Mausta kalja kuorituilla, viipaloiduilla valkosipuleilla ja oreganolla.
2. Marinoi kinkkua 1-2 vrk mallasjuomassa jääkaapissa.
3. Valuta joulukinkku marinadista. Ota kinkku huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen paistoa. Kinkun lämpötilan tulisi olla noin 10 astetta ennen kypsennystä.
4. Aseta joulukinkku nahkapuoli ylöspäin uuniritilän päälle ja aseta ritilä uunipannun päälle. Kuivaa kinkun pinta paperilla. Työnnä paistolämpömittari, mieluiten digitaalinen, kinkun paksuimpaan kohtaan. Jos kinkku on luullinen, varo työntämästä luuhun saakka.
5. Kaada uunipannulle noin 2 dl marinadia ja 3 dl vettä, jottei rasva pala tai räisky kinkun kypsyessä. Voit myös valella kinkkua paiston aikana uunipellille valuneella nesteellä.
6. Paista kinkkua 100–110-asteisessa uunissa, kunnes kinkun sisälämpötila on 73 astetta. Kolmen kilon luuttomassa kinkussa paistoaika on noin 4 tuntia. Jos haluat kinkusta ylikypsän, paista kunnes sisälämpötila on 83 astetta. Lämpötila nousee pari astetta vielä uunista poistamisen jälkeen.
7. Anna paistetun kinkun hieman jäähtyä ennen kuorruttamista.
8. Poista kinkusta nahka ja mahdollinen verkko. Halutessasi voit ohentaa rasvakerrosta tai poistaa sen kokonaan.
9. Hienonna mallasleipäviipaleet tehosekoittimessa murumaiseksi.
10. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset kulhossa. Sivele seos kinkun pintaan ja ripottele päälle mallasleipämurut.
11. Paahda kinkkua uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Viinisuositus

Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28 2023

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Etelä-Afrikka
11,50 €
0,75 l
Löytö
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Pääruoka

Pasta alla Norma

time Created with Sketch.
1 h
Pasta
Salaatti

Nizzansalaatti eli salade niçoise

time Created with Sketch.
1 h
Salaatti
Pikkusyötävä

Suolainen pannukakku

time Created with Sketch.
40 min
Brunssi

Lue lisää

Juusto ❤️ viini

13.03.2025 Teksti Viinilehden toimitus

Vilpillistä viiniä – Maistaisitko väärennetyn viinin?

12.03.2025 Teksti Tommi Hannula + kuvitus Aunis Ahola

3 x tartarviini

12.03.2025 Teksti Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä