Ainekset
5 dl vettä
25 g hiivaa
3 rkl mallasta jauhettuna
7 dl vehnäjauhoja
5 dl täysjyväjauhoa
2 tl suolaa
*
Tarjoiluun:
Voita
Mallasta
Valmistusohje
1. Laita kädenlämpöinen vesi, hiiva ja lähes kaikki mallas kulhoon. Sekoita hyvin.
2. Sekoita jauhot keskenään. Lisää osa jauhoista ja vaivaa taikinaa yleiskoneella. Lisää loput jauhot hiljalleen koneen vaivatessa taikinaa. Säästä osa jauhoista leivän jauhottamista varten.
3. Lisää lopuksi suola ja vaivaa taikinaa vielä 9 minuuttia.
4. Peitä taikina hyvin ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 1,5 tunniksi.
5. Leivo leivästä 10 sämpylää tai pari isompaa leipää.
6. Sekoita loput mallasjauheesta ja jauhoseoksesta keskenään. Jauhota leivät seoksella.
7. Anna kohota noin 20 min. Paista leivät 15 min 225 asteessa.
8. Tarjoile mallasleipä lämpimänä voin ja maltaan kera.