Ainekset
Taikina
300 g jauhoja
125 g voita
2 kananmunaa
suolaa
Täyte
300 g porsaan ulkofileetä
200 g vasikanpaistia
150 g pekonia
150 g broileria
100 g silavaa
1-2 poron sisäfileetä (pateen sisälle)
3 salottisipulia
4 valkosipulin kynttä
0,5 rkl timjamia
4 cl portviiniä
2 cl konjakkia
2 dl kermaa
1 kananmuna
musta- ja valkopippuria myllystä
suolaa
Valmistusohje
Nypi jauhot ja voi tasaiseksi. Lisää kananmunat ja ripaus suolaa. Vaivaa taikina kiinteäksi. Kaaviloi puolet taikinasta millin paksuiseksi. Vuoraa irtopohjainen pateevuoka taikinalla niin, että taikina säilyy ehjänä. Taikina voi tulla hieman reunoista yli. Tee lopusta taikinasta hieman paksumpi kansi.
Jauha 1/3 posrsaanfileestä ja 1/3 vasikanlihasta lihamyllyn karkealla terällä. Loput lihat voit jauhaa hienolla terällä. Silppua sipulit erittäin hienoksi ja kuullota hetki kattilassa. Lisää konjakki, portviini ja timjami. Keitä hetki niin että sipulit pehmenevät. Sekoita lihat ja sipulit laakeassa kulhossa puukauhalla. Kaada kerma joukkoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi kananmuna. Mausta pippureilla ja suolalla. Tarkista maku. Anna täytteen vetäytyä huoneenlämmössä noin 4 tuntia.
Pane puolet massasta taikinoituun pateevuokaan. Halutessasi voit laittaa massan keskelle kevyesti ruskistetun poron sisäfileen. Täytä vuoka lopulla pateemassalla, nosta kansi paikoilleen ja käännä ylimenevät reunat päälle. Sulje liitokset hyvin. Pinnan voit koristella kuvioilla. Tee pateen kanteen pienellä muotilla kaksi reikää. Voitele kananmunalla. Paista 175 C uunissa noin 1,5 tuntia. Mikäli pinta ruskistuu paiston aikana liikaa, voit suojata pinnan foliolla. Anna jäähtyä hyvin. Mikäli patee on vetäytynyt, lisää aukoista noin 1 dl lämmintä lihaliemihyytelöä (1 dl lihalientä ja 1 liotettu liivatelehti). Tarjoile cumberland-kastikkeen kanssa.