Ainekset
200 g maa-artisokkaa
2 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
1 kurkku
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl vaalean leivän sisustaa paloina
2 ½ dl kasvislientä kylmänä
1/2 dl kuorittuja manteleita
1 dl vihreitä kivettömiä viinirypäleitä
10 mintunlehteä
1 rkl sherryviinietikkaa tai balsamicoetikkaa
1 tl suolaa
*
Koristeluun:
viinirypäleitä
minttua
mantelia raastettuna
neitsytoliiviöljyä
maa-artisokkalastuja
Valmistusohje
1. Harjaa maa-artisokat puhtaiksi juoksevan veden alla. Kuivaa ne hyvin ja sivele öljyllä. Laita maa-artisokat leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda kypsiksi 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
2. Kuori kurkku ja paloittele se. Kuori ja paloittele karkeasti sipuli ja valkosipuli. Liota leipä pehmeäksi kasvisliemessä.
3. Pane kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.
4. Anna maustua kylmässä vähintään tunnin ajan.
5. Sekoita ennen tarjoilua. Keiton voi koristella viinirypäleen puolikkailla, mintulla, raastetulla mantelilla ja maa-artisokkalastuilla sekä pirskotella päälle hieman ekstraneitsytoliiviöljyä.
Tiesitkö? Gazpacho on perinteinen espanjalainen kylmä keitto, joka valmistetaan usein tomaateista. Maa-artisokka tuo keittoon suomalaisen säväyksen.