Ainekset
noin 500 g kurpitsaa (3 dl kurpitsasosetta)
1 rkl öljyä
2 jauhoista perunaa (keskikoko)
vettä (perunoiden keittämiseen)
1 keltuainen
noin 3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl raastettua parmesaania
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
*
Salvia-voikastike:
100 g voita
noin 10 salvianlehteä
1/2 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
mustapippuria
*
Lisäksi:
vettä ja suolaa gnocchien keittämiseen
öljyä gnocchien paistamiseen
raastettua parmesaania
Valmistusohje
1. Halkaise kurpitsa, poista siemenet. Lohko ja kuori kurpitsa.
2. Pane lohkot uunipellille, sipaise öljyllä ja paahda 200-asteisessa uunissa pehmeiksi, noin 25 minuuttia.
3. Kuori, keitä perunat. Survo kypsät perunat.
4. Soseuta kurpitsa sauvasekoittimella tai survimella ja ota kulhoon 3 dl sosetta gnoccheja varten.
5. Lisää kurpitsasoseen joukkoon perunasurvos ja anna jäähtyä.
6. Lisää kurpitsasoseeseen keltuainen, parmesaani, mausteet sekä sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä, juuri ja juuri muovailtava taikina. Sekoita mahdollisimman vähän, älä vaivaa taikinaa.
7. Ota noin kolmannes taikinasta kerrallaan hyvin jauhotetulle työpöydälle. Pyörittele pala tangoksi kevyin liikkein. Leikkaa tanko terävällä veitsellä parin sentin paloiksi. Jatka, kunnes koko taikina on leivottu gnoccheiksi.
8. Keitä gnocchit useassa erässä runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaa. Nosta pois reikäkauhalla.
9. Valmista kastike. Paahda voi kasarissa vaalean pähkinän ruskeaksi. Lisää salvianlehdet ja kuumenna hetki. Mausta voi sitruunalla ja ripauksella suolaa sekä pippuria.
10. Paista kurpitsagnoccheja ennen tarjoamista öljyssä pannulla sen verran, että niihin tulee kaunis ruskea pinta.
11. Annostele kurpitsagnocchit kuumennetuille lautasille ja lusikoi päälle salvia-voikastiketta. Tarjoa lisäksi raastettua parmesaania.
Viinisuositus
Steininger Reserve Ried Loisium Grüner Veltliner 2022
Alkon tuotenro 1: