Ainekset
1–2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
½ ruukkua lehtipersiljaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 ½ dl kermaa
1 dl maitoa
50 g sinihomejuustoa
40 g kovaa, kypsytettyä juustoa
30 g valkohomejuustoa
400 g tuorepastaa
(pastan keitinvettä)
suolaa
mustapippuria
Valmistusohje
1. Kuori ja hienonna salotti- ja valkosipulit. Hienonna lehtipersilja.
2. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla, kunnes ne ovat pehmenneet läpikuultaviksi. Lisää pannulle valkoviini. Keitä pari minuuttia, kunnes viinistä on haihtunut puolet.
3. Lisää pannulle kerma ja maito. Anna seoksen keittyä hiljalleen kasaan muutama minuutti.
4. Leikkaa juustot pienehköiksi paloiksi ja laita ne tehosekoittimen kulhoon. Kaada päälle seos kattilasta ja soseuta tasaiseksi juustokastikkeeksi. Jos kastike tuntuu liian paksulta, voit ohentaa sitä vielä pastan keitinvedellä.
5. Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi. (Ota keitinvettä talteen ennen pastan siivilöintiä.)
6. Kaada juustokastike tuorepastan joukkoon ja sekoita huolellisesti niin, että pastan rakenteesta tulee kermainen. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele lehtipersiljalla ja tarjoile heti.
VINKKI
Lohtupastan voi tehdä mistä tahansa joulun juustopöydästä jääneistä kannikoista. Jos käytät vain pitkään kypsytettyjä juustoja, vähennä määrää.