Ainekset
1.5 kg hirvenpaisti
2 l vettä
1 tuore rosmariinin oksa
4 tuoretta timjamin oksaa
2 laakerinlehteä
1 rkl katajanmarjoja
2 rkl sokeria
4 jauhoista perunaa
2 porkkanaa
1 selleri
2 sipulia
1 purkki tomaattimurskaa
mustapippuria myllystä
suolaa
puuvillalankaa sitomiseen
Sieni-perunapaistos
6 – 8 Rosamunda uuniperunaa
100 g siitakesieniä tai tuoreita kantarelleja
100 - 150 g voita
valko- ja mustapippuria
suolaa
Valmistusohje
1. Ennen käsittelyä paistin on hyvä olla huoneenlämpöinen. Poista paistin pinnasta kalvot ja sido puuvillalangalla tiukaksi paketiksi.
2. Mausta pinta pippurilla ja suolalla. Ruskista paisti vähässä voissa paistinpannulla joka puolelta kauniin ruskeaksi.
3. Kääri paisti foliopaperiin ja työnnä paistomittari paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 140 asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila näyttää 54 astetta. Anna paistin vetäytyä noin 30 minuuttia ennen viipalointia.
4. Kuori ja paloittele juurekset noin 2 cm kuutioiksi ja leikkaa sipulit neljään osaan. Laita kaikki juurekset ja mausteet padan pohjalle. Kaada vesi ja tomaattimurska päälle. Anna kasvisten kiehua miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat pehmeitä (noin 15 min).
5. Siivilöi juurekset ja mausteet liemestä. Säästä liemi.Lisää juurekset ja nokare voita tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta) ja soseuta samettisen tasaiseksi. Lisää tilkka kasvislientä, jos kasvikset eivät muuten soseudu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
6. Keitä lientä kattilassa, kunnes puolet on kiehunut kokoon. Lisää halutessasi nokare voita, mausta timjamilla, mustapippurilla ja tarkasta suolaisuus. Tarjoa lientä paistin kanssa.
Sieni-perunapaistos
1. Pese perunat ja nosta uunipellille. Kypsennä 180 asteisessa uunissa kypsiksi.
2. Halkaise perunat pituussuuntaan ja kaavi lusikalla sisus kattilaan. Lisää viipaloidut ja kevyesti paistetut sienet, voi ja mausteet.
3. Sekoita kuohkean tasaiseksi kattilassa varovasti kuumentaen.