Ainekset
Tomaattitartar:
500 g kypsiä kirsikkatomaatteja
2 varsisellerin vartta
n. 2 tl oliiviöljyä
n. ½ tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
(sokeria)
1–2 tl paahdettua fenkolinsiemenjauhetta*
¼ tl hienoa merisuolaa
1–2 rkl oliiviöljyä
*
Suolattu jogurtti:
4 rkl turkkilaista jogurttia
1 tl hienoa merisuolaa
*
Halstratut muikut:
300 g perattuja muikkuja
n. 1 ½ tl hienoa merisuolaa
(2–3 rkl rypsiöljyä)
(tuoretta tilliä tai tillin kukintoja)
Valmistusohje
1. Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Huuhtele ja kuivaa varsisellerin varret ja riivi rönsyävät säikeet irti.
2. Levitä kirsikkatomaatit leikkauspinta ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nosta varsisellerit viereen. Pirskottele päälle öljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Jos kirsikkatomaatit eivät ole kypsiä, lisää myös ripaus sokeria. Paahda 110-asteisen kiertoilmauunin keskitasolla noin 1,5 tuntia, kunnes tomaattien leikkauspinta on rypistynyt mutta tomaatti on vielä mehukas. Avaa uunin luukku muutaman kerran paahdon aikana, jotta ylimääräinen höyry pääsee ulos.
3. Mittaa jogurtti ja suola kulhoon. Sekoita sileäksi vispilällä.
4. Huuhtele ja kuivaa muikut. Pyöräytä muikut suolassa ja anna maustua noin 15 minuuttia. Halstraa muikkuihin kaunis väri, noin pari minuuttia per puoli. Voit myös paahtaa muikut paistinpannulla tai polttaa nahan kaasupolttimella.
5. Leikkaa tomaatit ja sellerit pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää joukkoon paahdettu fenkolinsiemenjauhe, merisuola ja oliiviöljy Viimeistele rouhitulla mustapippurilla.
6. Tarjoile halstratut muikut tomaattitartarin ja suolajogurtin kanssa, joko valmiina annoksina tai dipattavana sormisyötävänä. Koristele halutessasi tillillä.
Paahdettu fenkolinsiemenjauhe
1. Kuumenna paistinpannu ja kaada pannulle pussillinen (25–50 g) fenkolinsiemeniä. Paahda miedolla lämmöllä, kunnes lakritsainen tuoksu alkaa leijailla ilmassa ja siemenet saavat paahtunutta väriä.
2. Jauha siemenet morttelissa tai surauta ne pölyksi tehosekoittimessa. Säilö kannelliseen purkkiin.
Vinkki! Paahdettu fenkolinsiemenjauhe on taivaallista pehmeään voihin sekoitettuna tai vaikka tomaattikeitossa!
Vinkki! Syksyllä voit vaihtaa muikun silakkaan, keväällä kuoreeseen.