Ainekset
Kuningasperuna:
8 isoa kiinteää perunaa (esim. Frex)
elintarvikevärejä (esim. Dr. Oetker)
syötävää leivontaglitteriä
mätimajoneesia
n. 200 g kirjolohen mätiä
amba-kastiketta
ruohosipuliöljyä
*
Suolataikina:
1 kg vehnäjauhoa
500 g hienoa merisuolaa
600 g vettä
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua fenkolia
*
Amba-kastike:
1 tl kurkumaa
¼ tl kardemummaa
¼ tl kuminaa
½ tl currya
1 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 (300 g) mango kuutioituna
2 sitruunan kuoriraaste ja mehu
1 appelsiinin kuoriraaste
5 dl maitoa
100 g voita
suolaa
*
Mätimajoneesi:
3 rkl siianmätiä
½ dl vettä
3 dl rypsiöljyä
2 dl kurkumaöljyä
1 tl suolaa
*
Kurkumaöljy:
50 g tuoretta kurkumajuurta
2 dl rypsiöljyä
*
Ruohosipuliöljy:
1 puntti ruohosipulia
4 dl rypsiöljyä
Valmistusohje
1. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne liinalla.
2. Sekoita suolataikinan ainekset tiukaksi taikinaksi yleiskoneen taikinakoukulla.
3. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja leivo perunat taikinapallojen keskelle. Kiinnitä saumakohdat kostutetuin käsin. Nosta pallot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
4. Kypsennä perunoita suolakuoren sisällä 200-asteisessa uunissa noin tunti.
5. Maalaa suolataikinapallot elintarvikeväreillä ja glitterillä, kun kuori on vielä kuuma. Anna maalatun kuoren levätä 10 minuuttia.
6. Halkaise suolataikina: sahaa taikinapalloa ulkoreunaa pitkin sahalaitaisella veitsellä siten, että kuori halkeaa mutta keskellä oleva peruna säilyy ehjänä.
7. Annostele mätimajoneesi ja mäti lautasille. Lisää amba-kastikkeeseen ruoho-sipuliöljy ja kaada kastiketta majoneesin ympärille. Tarjoile peruna jokaiselle ruokailijalle maalatussa suolakuoressaan.
Amba-kastike
1. Laita mausteet ja öljy pieneen kattilaan ja lämmitä, kunnes mausteet alkavat tuoksua.
2. Lisää kattilaan valkosipuli ja kuullota pehmeäksi. Lisää mangokuutiot ja keitä kypsäksi. Lisää kuoriraasteet ja sitruunamehu.
3. Sekoita ainekset sileäksi pyreeksi teho- tai sauvasekoittimella. Lisää maito ja voi, sekoita juoksevaksi kastikkeeksi. Mausta ripauksella suolaa ja lisää tarvittaessa sitruunamehua.
Mätimajoneesi
1. Laita siianmäti ja ½ dl vettä korkeareunaiseen astiaan. Sekoita sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi.
2. Lisää öljyt seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Ohenna majoneesi tarvittaessa vedellä. Mausta suolalla.
Kurkumaöljy
1. Kuori ja hienonna kurkumajuuret. Lämmitä rypsiöljy kattilassa noin 100-asteiseksi.
2. Sekoita rypsiöljyä ja kurkumaa tehosekoittimessa 5 minuuttia täydellä teholla.
3. Siivilöi öljy talouspaperin läpi.
Ruohosipuliöljy
1. Hienonna ruohosipuli. Sekoita rypsiöljyä ja ruohosipulia tehosekoittimessa 5 minuuttia täydellä teholla.
2. Siivilöi öljy talouspaperin läpi.
Viinisuositus
Bestheim Grand Prestige Crémant d'Alsace Brut 2014
Alkon tuotenro 1: