Ainekset
3 maissintähkää
voita
2 dl kuohukermaa
2 dl vettä
8 dl kanalientä (tai kasvislientä)
3 dl vettä
4 dl polentaryynejä
100 g Le Gruyère AOP -juustoa
suolaa
mustapippuria
*
Viimeistelyyn:
voita
pikkelöityjä jalapenoja
*
Pikkelöidyt jalapenot:
100 g tuoreita jalapenoja
¼ sipuli
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 ½ dl valkoviinietikkaa
¾ dl vettä
muutama maustepippuri ja neilikka
Valmistusohje
1. Hiero maissit voilla ja paahda 220-asteisessa uunissa grillivastusten alla noin 30 minuuttia tai kunnes tähkiin paahtuu mustia täpliä. Kääntele pari kertaa paahtamisen aikana.
2. Leikkaa maissinjyvät tähkistä terävällä veitsellä ja laita ne sivuun. Laita tähkän rangat, kerma ja vesi kattilaan ja keitä seosta 15 minuuttia, jotta saat kermaliemeen täyteläisen maun.
3. Nosta tähkät kattilasta, rutista niistä liemi kattilaan ja heitä tähkät pois. Kaada jäljelle jäänyt liemi litran vetoiseen desimittaan ja lisää kanalientä, kunnes saat yhteensä 10 dl nestettä.
4. Laita 40 minuuttia ennen tarjoilua kermainen kanaliemi ja 2 dl vettä laakeaan kattilaan ja kiehauta.
5. Lisää polentaryynit ohuena norona nesteeseen sekoittaen koko ajan pallovispilällä. Keitä minuutin ajan niin että seos porisee, laske lämpöä ja keitä hiljaa. Vaihda vispilä puulusikkaan ja keitä polentaa vähintään 30 minuuttia hämmennellen lusikalla. Lisää tarvittaessa loraus vettä, jos polenta tuntuu liian tiiviiltä.
6. Lisää lopuksi sivuun laitetut maissinjyvät ja raasta sekaan puolet Gruyérestä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada tarjoiluvatiin. Viimeistele voinokareilla, pikkelöidyillä jalapenoilla ja lopulla Gruyére-raasteella.
Pikkelöidyt jalapenot
1. Pese jalapenot ja viipaloi ohuesti, heitä kannat pois. Suikaloi sipuli ohuenohuesti. Kerrosta jalapenot ja sipulit purkkiin. Ripottele väleihin suolaa ja sokeria.
2. Lämmitä etikka ja vesi kasarissa mausteiden kanssa. Anna jäähtyä huoneenlämpöön ennen jalapenopurkkiin kaatamista. Sulje korkilla ja laita kylmään tekeytymään.
3. Jalapenot ovat valmiita muutaman tunnin päästä. Ne säilyvät kylmässä jopa viikkoja, mutta ovat parhaimmillaan viikon sisällä syötyinä.