Ainekset
1 kg vehnäjauhoja (= 100 %)
650–720 g vettä 25–30-asteisena (65 % jauhojen määrästä aloitteleva leipuri, 72 % kokenut leipuri)
200 g leipäjuurta (20 % jauhojen määrästä) tai 3–5 g kuivahiivaa
25 g suolaa (2,5 %)
30 g oliiviöljyä (3 %)
Valmistusohje
1. Jos käytät juurta: Sekoita juuri ja vesi keskenään. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Jos käytät kuivahiivaa: Sekoita se ensin jauhoihin ja sitten veteen.
2. Anna taikinan levätä 0,5–1 h (autolyysivaihe).
3. Siirrä taikina yleiskoneen kulhoon. Vaivaa taikinaa täysillä 3–4 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja sitko on hyvä. Lisää öljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt. Lisää viimeisenä suola.
4. Anna kohota liinan alla 3–5 tuntia, kunnes taikina on noin 1,5-kertainen ja siinä näkyy ilmakuplien ja käymisen tuomaa elämää. Läpinäkyvä muovinen käymisastia on paras, sillä ilmakuplat näkyvät muoviastian läpi.
5. Kun taikina on kohonnut, jaa se palloiksi (à noin 280 g)
6. Siirrä taikinapallot sileä puoli ylöspäin joko muovisiin tai keraamisiin pyöreäpohjaisiin kulhoihin, sulje hyvin kannella tai kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.
7. Pizzataikina on käytettävissä seuraavina kolmena päivänä. Jos taikina on kohonnut kivasti jääkaapissa, voit käyttää sen suoraan kaapista. Mikäli taikinan kohoaminen ei ole näkyvää, ota se muutamaa tuntia ennen käyttöä huoneenlämpöön.
8. Muovaa pohjasta lätty käyttämällä reilusti jauhoa. Pizzataikinan painelu tulee tehdä varovasti, jotta kohoamisen myötä syntyneet ilmakuplat eivät katoa täysin. Taikinan venyttämiseen voi käyttää myös vetovoimaa venyttämällä taikinaa nyrkkien välissä, mutta se onnistuu vain, jos sitko on tarpeeksi hyvä.
9. Täytä pizza haluamallasi tavalla ja paista mahdollisimman lämpimässä uunissa. Carsinin puukäyttöisessä pizzauunissa ihanteellinen lämpötila on 350–400 astetta. Sähkökäyttöisessä kotiuunissa maksimilämpötila saa aikaan parhaan tuloksen ja myös pizzakivi auttaa.
Vinkki: 00-jauhot toimivat erinomaisesti. Pizzamestareiden aatelia ovat Manitoba-jauhot, joiden korkea gluteenipitoisuus helpottaa sitkon muodostumista.