”Mikään hetki ei ole liian pieni hyvän viinin avaamiseen. Yleensä viini kuuluu erityisiin hetkiin, mutta hyvä viini voi myös tehdä hetkestä erityisen. Ja usein viini maistuu parhaalta tavallisena arki-iltana.”
Näin vastasin hiljattain kysymykseen parhaasta viiniin liittyvästä neuvosta. Kysyjä oli Saku Tuominen, joka julkaisee lokakuussa ensimmäisen viinitietokirjansa. Tähän lehteen hän kokkasi italialaista pastaa viinit edellä (s. 64).
Tämä ”tiistaiviinin” käsite tuli puheeksi pastajuttua tehdessä, mutta pari päivää myöhemmin sen heitti ilmoille myös Taina Vilkuna, jonka kanssa pääsin nauttimaan kuplivan lasillisen (s. 10). Hänestä mikään ei ole parempi hetki avata hyvää samppanjaa kuin pimeä ja loskainen tiistai. ”Silloin pitää nauttia, kun pystyy.”
Harmillisen moni tuntuu tällä hetkellä ajattelevan, että ei pysty. Ujutamme säästöt sukanvarteen, pelkäämme pahinta, nolostelemme käyttää rahaa nautiskeluun.
Se näkyy ravintoloissa. Kesä 2025 oli matkailu- ja ravintola-alan yrityksille viime vuotta heikompi, ja MaRan jäsenkyselyn mukaan lähes puolet yrityksistä odottaa trendin jatkuvan syys–marraskuussa.
Huonot talousuutiset toitottavat kuluttajien varovaisuutta ja luottamuksen puutetta. Pandemiasta toipuminen, energiakriisi, inflaatio ja asuntolainojen korkojen nousu nakersivat toki kuluttajien ostovoimaa 2022–2023, mutta ostovoima kääntyi kasvuun jo vuonna 2024. Veronmaksajien keskusliiton arvion mukaan palkansaajien ostovoima palaa ensi vuonna kriisiaikoja edeltävälle vuoden 2020 tasolle.
Kaiken epäröinnin keskellä tunnumme silti luottavan siihen, että lempiravintolamme porskuttavat hankalien aikojen läpi ilman meidän asiakkaiden apua. Maailmalta vyöryvistä uutisista voipuneina olemme ehkä unohtaneet, miten paljon voimme vaikuttaa lähiympäristöömme ja elämänlaatuumme.
Minusta meidän pitäisi nyt reipastua ja tehdä osuutemme ravintolakulttuurin piristämiseksi: varata pöytä tuttuun klassikkoon, käydä ystävän kanssa aftereilla, buukata yllätystreffit uuteen trendibistroon, piipahtaa iltapalalla omassa kortteliravintolassa.
En kannusta törsäämään huolettomasti. Kannustan miettimään, mikä omassa elämässä on merkityksellistä ja tekemään valintoja sen mukaan. Toiveikkuuden lietsominen, ravintolakulttuurin elävöittäminen ja astetta valoisamman arjen rakentaminen lähtee jokaisesta meistä.
Elämyksellistä syksyä,
Iina
Lue lisää TÄÄLTÄ »
9,90 euron digilukuoikeudella pääset tutustumaan kaikkiin kesänumeron juttuihin.

Evästeasetukset