Viini kuin Louboutin

Anna Storå

Viime aikoina on paljon puhuttu lakiesityksestä, jonka tarkoituksena on kieltää alkoholin mielikuvamainonta. Mainontaan tällä kertaa kantaa ottamatta yllätyin siitä, että lakiesitykseen sisältyy myös melkoisia rajoituksia viinijournalismia ja -bloggaamista koskien. Lain astuessa mahdollisesti voimaan keväällä 2013 myös viinikirjoittelua rajoitettaisiin varsin radikaalisti, sillä mielikuvia ei saisi luoda enää toimituksellisessakaan sisällössä.

Tulevaisuuden viinikirjoituksissa saisi ottaa kantaa ainoastaan makuun, tuoksuun, väriin, rakenteeseen ja muihin aistinvaraisiin ominaisuuksiin tai tuotearviointeihin ja -vertailuihin, mutta esimerkiksi bileviiniksi ja James Bondin nauttimaksi viiniksi ei juomaa enää saisi luokitella. Ja tämä uhkasakon uhalla, sillä Valvira voisi estää juttujen julkaisemisen, jos se katsoo ettei sisältö ole aitoa toimituksellista sisältöä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi Valviran hyppäystä sisällöntuotannon valvojaksi, ja valtio kertoisi toimittajille ja meille bloggaajille, mitä saamme lukijoillemme sanoa. Ainakin minun korvaani tämä kalskahtaa kovasti sananvapauden rajoittamiselta, joka ei yksinkertaisesti kuulu suomalaiseen sivistysvaltioon.

Toimittajilla ja bloggaajilla tulee – totta kai järkevyyden rajoissa – olla vapaus kirjoittaa vaikeistakin asioista rehellisesti ja avoimesti ilman viranomaisten puuttumista sisältöön. Maita, joissa sananvapautta rajoitetaan on maailmassa riittävästi enkä todellakaan usko, että Suomi haluaa lukeutua näiden maiden joukkoon.

Omia blogikirjoituksiani läpikäydessäni löysin lähes jokaisesta ainakin yhden viittauksen, joka jatkossa tulkittaisiin lain vastaiseksi. Juurikin tätä lennokasta ja kuvailevaa tyyliä halutaan karsia, sillä se saattaa olla kansanterveydellisesti haitallista. Todennäköisesti ainakin yksi teini menee ostamaan pullon viiniä ja vetää kännit, jos vertaan herkullisen mineraalista samppanjaa Louboutinin korkokenkiin. Ehkä siis on kuitenkin parempi, että minut ja kaikki muut miedoista alkoholijuomista kirjoittavat asetetaan holhouksenalaisiksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 4 kommenttia artikkeliin ”Viini kuin Louboutin

  1. Käsittääkseni – ja soveltamani – nykyinen käytäntö on, että myös väkevistä ON luvallista kirjoittaa!

  2. Täytyy tunnustaa, etten ole perehtynyt siihen miten väkevistä saa tai ei saa kirjoittaa. Tämän uudistuksen myötä tärkeämmäksi muodostuisi se, millä tavalla kirjoittaa kuin se, mistä kirjoittaa. Viinin tai väkevienkään juominen laiturinnokassa tai kesäpiknikillä ei olisi enää julkaisukelpoista. Ainakin minusta tuo kuulostaa jo hieman hätävarjelun liioittelulta.

  3. Ja miten tuota käytännössä valvottaisiin? Vähänkään suositummat ja esim. lehtien alaisuudessa olevat blogit laitettaisiin seurantaan, mutta yhä edelleen teiniblogeissa ja blogiavaruuden syövereissä varmasti olisi kirjoituksia siitä, kuinka joku valkoviini (Ofelia) sopii juuri ensitreffijuomaksi Maken kanssa. Tai kuinka Taittingerin kuplat eivät sovi kengästä juotavaksi.

   xoxo,
   Lyy

  4. Näinhän se on, valvonta olisi varmasti kovin vaikeaa, tuskin Valvira aikoo tähän allokoida sen kummemmin resursseja. Riskinä on, kuten mainitset, se että laadukkaammat ja asiantuntevammat blogit joutuivat sensuurin kynsiin helpommin kuin pienemmät ja enemmän lifestyle-painotteiset blogit. Odottelen jännityksellä miten tässä käy.

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä