Uusia ehdotuksia alkoholijuomien saatavuuden heikentämiseksi

Mika Vanne

Yli 4,7 vuotta kypsytettyjä viskejä myydään jatkossa vain valtion viljavarastosta, ennustaa Viini-lehden kolumnisti Mika Vanne.

Luotettavilta tahoilta saamieni tietojen mukaan alkoholilain uudistamisen kymmenvuotisjuhlan kunniaksi koko systeemi on päätetty panna uusiksi.
”On tämä ollut aikamoinen rehulasti”, toteaa mukana ollut ministeri.

”Hienoa että nyt saa rikkoa tämän koko kuvion ja aloittaa alusta. Uudet pykälät perustuvat tutkimukseen eikä niitä vedetä mistään puskasta.”

Juomien myyntikriteerit uudistetaan kokonaan. Tavoitteena on saatavuuden heikentäminen siten, että kaikkia juomia ei saa samasta paikasta. Näin vähennetään kulutusta. Samalla luodaan työpaikkoja, kun syntyy monta uutta valtion monopoliketjua.

Tässä joitain esimerkkejä:

Valkoviinejä, joiden sokeripitoisuus alittaa 4,7 grammaa litrassa, saa vastaisuudessa myydä ruokakaupoissa. Yli 4,7 grammaa sokeria sisältävät viinit säilyvät valtion monopolimyymälöissä.

Kuohuviinejä, joiden paine pullossa on korkeintaan 4,7 baria, saa myydä baareissa ja alle 47 istumapaikan ravintoloissa. Yli 4,7 barin kuohuviinejä myydään vain valtion monopoliravintoloissa.

Viskejä, joita on kypsytetty korkeintaan 4,7 vuotta saa myydä viskimessuilla, joita on markkinoinnissa kutsuttava olutmessuiksi. Yli 4,7 vuotta kypsytettyjä viskejä myydään vain valtion viljavarastosta.

Olutmäyräkoiria, missä on korkeintaan 4,7 pulloa saa myydä normaaleissa eläinkaupoissa. Suuremmat mäyräkoirat on ostettava Tallinnan kennelistä.

Vermouth Biancoa myydään vain Pieksämäen asemaravintolassa.

Julkkisten mukaan nimetyt vodkat on myytävä lakanoihin piilotettuna. Vastaavia rommeja saa vain tummennetuilla verhoilla varustetuista valtion erikoisliikkeistä.

Viinaa saa vain valtion monopoliapteekista. Reseptistä tulee käydä ilmi, että koskee korvaan.
Munaliköörejä saa myydä vain Kankaanniemen ja Kanervan kunnissa. Ostohalukkuudesta on ilmoitettava tekstiviestillä.

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 3 kommenttia artikkeliin ”Uusia ehdotuksia alkoholijuomien saatavuuden heikentämiseksi

  1. Jos nämä ns päättäjät/asiantuntijat saisi tehdä niin kuin haluavat niin tämä olisi varmaan tulos 😉

  2. Hei Mika,

   vaikuttaa ihan toteutuskelpoiselta. Pistin tämän meidän ryhmälle tiedoksi ja liitän tähän sähköpostiosoitteen, jos tulee mieleen jotain uutta ideaa.

   normienpurkutyöryhmän sihteeri Paula Peltola
   p. 09 432 4143, paula.peltola(at)eduskunta.fi

   kesäterveisin,
   Antti & Pekka

  3. Miksi muka suomalaiset olisivat niin huonoa ja tyhmää kansaa, etteivät voisi ostaa oluitansa, viinejänsä ja viinojansa supermarketista kuten Suomea eteläisemmässä Euroopassa ja EU:ssa? Kuten Viro, Tanska, Saksa, Ranska, Belgia…onhan noita. Viron alkoholiveron nosto ei vaikuta myyntipaikkoihin ja lienee enemmän fiskaalinen kuin mikään muu operaatio. Ei jymmärrä…

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä