THE Terroir

Viini-lehden toimitus

Minulta kysytään usein, onko tietyn maan tai viinialueen viinit hyviä vai huonoja ja suosittelenko. Sellaiseen kysymykseen on mahdotonta vastata ja sainkin tähän liittyen taas hyvän esimerkin viime perjantain terroir-luennolta.

Chileläinen Pedro Parra on väitellyt terroirin ja erityisesti maaperän merkityksestä viinin tuotannossa. Terroir-käsitehän kattaa maaperän, ilmaston ja topografian muodostaman kokonaisuuden ja sen vuorovaikutuksen valitun rypälelajikkeen kanssa. Etupäässä Ranskan viinialueilla oppinsa saanut Parra voi muutaman poratun maaperänäytteen perusteella arvioida, millaista viiniä tila tulee tuottamaan.

Itse olen saanut opiskella maailman tärkeimpien viinialueiden terroiria sellaisella tasolla, että voin pinnistämällä jakaa esimerkiksi Bourgognen viidestä kymmeneen alueeseen riippuen siitä, millä tarkkuudella haluan ne erotella. Riojan osaan suoralta kädeltä jakaa vain kolmeen osaan jne. Parran luennon ja siinä yhteydessä chileläisten ja argentiinalaisten viinien maistelun jälkeen voin muistuttaa itseäni ja lukijoita siitä, että useimmiten pullon etiketissä mainittu tuottajan nimi ei riitä kertomaan, minkä tyyppinen viini on. Lopputuloksen voi maistamatta veikata, jos tietää vuoden lisäksi, miltä plänteiltä rypäleet tarkalleen tulevat.

Terroir on viinintuottajalle monimutkainen yhtälö. Jopa vierekkäiset köynnökset voivat kasvaa hyvin erityyppisillä alustoilla. Tämän lisäksi viinitilan mikroilmastot (kullakin viinitilalla niitä on useita) ja useimmiten vaihteleva maasto lisäävät haastetta.

Parran mukaan tärkein kysymys, johon viinituottajan täytyy osata vastata on ”mitä haluat tehdä?” Valmistajan omat päätökset ja viljelysten jakaminen ovat tärkeitä, mutta sitä ennen täytyy olla selvillä mm. ilmasto, maaperän organismien anatomia, kivityyppi ja sen porositeetti sekä saven hedelmällisyys.

En ihmettele sitä, että Parra on erittäin työllistetty Etelä-Amerikan viinitiloilla. Chile, jos mikä, on oiva esimerkki viinimaasta, joka on käynyt läpi nopean murroksen ja tuottaa nykyään huokeiden hilloviinien ohella korkealuokkaisia viinejä uusilta, jännittäviltä alueilta, kuten Bio-Bio, Itata ja Cauquenes. Ja kehitys jatkuu. Parran mukaan maan viinintuotannon yksillöllisyyden merkitys ja kypsyminen lähtee vasta käyntiin.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä