Tämän takia ravintoloissa on työvoimapula

Mika Vanne

Asumisen kalleus näkyy myös helsinkiläisissä ravintoloissa, kirjoittaa Viini-lehden kolumnisti Mika Vanne.

blogi_artikkelikuva_mika_vanne_227x258pxRavintola-alalla on työvoimapula. Kauppalehden mukaan HOK-Elannon on jo vaikea saada ravintoloita auki. Pohjoisen ravintoloissa on myös vajetta.

Matkailu ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan pääkaupunkiseudulla keskeinen ongelma ovat asuntojen vuokrat, joihin ei ravintolatyöntekijän palkka riitä. Näin käy varsinkin silloin, kun työtunteja ei ole tarjolla kuin perjantaiksi ja lauantaiksi. Sunnuntainahan paikat ovat kiinni, sillä ruokaravintolan kustannusrakenteella ei tuplapalkkaa kovin helposti maksella.

Voisi kuvitella, että ay-liike pyrkisi järjestämään edullisia vuokra-asuntoja, jotta muun muassa ravintolatyöntekijät pystyisivät asumaan ja tekemään töitä. En ole huomannut.

Sen sijaan ammattijärjestöjen 55-prosenttisesti omistava vuokra-asuntoja tarjoava VVO-yhtymä on nostanut vuokriaan jokaisena vuonna viimeisten 12 vuoden ajan. Vuonna 2015 VVO teki tulosta 63 prosenttia liikevaihdosta. Anniskeluravintoloilla vastaava prosentti oli 2,9.

Rahaa toki tarvitaan. Toimitusjohtaja Jani Nieminen sai liksaa viime vuonna 745 000 euroa. Tukea menee myös FC Hongan naisille ja tytöille, joita Nieminen itse valmentaa.

Osinkoa ay-johtajien kansoittama VVO:n hallitus jakoi 37 miljoonaa euroa, josta yli puolet liittojen kassaan. Lisätienestinä VVO myi Y-säätiölle 8 600 asuntoa. Yhteensä liittojen kassoihin tilitettiin yli 55 miljoonaa euroa. Luonnollisesti ammattiliitot ”yleishyödyllisinä” saavat osinkonsa verovapaina.

Lakkoihin ja mielenosoituksiin on nyt onneksi varaa, jos hallitus vaikka alkaisi rakentaa joustavia työmarkkinoita työllisyyden parantamiseksi.

Sipilän hallituksen alkumetreillä oli puhetta sunnuntailisien poistamisesta tai ainakin vähentämisestä. Ay-liike marssi Rautatientorille, ja hallituksen takki kääntyi nopeasti. Vuotta myöhemmin väkisin puristetusta kiky-sopimuksesta moiset modernismit oli pyyhitty pois.

Seuraukset näkyvät kaupungilla. Helsinkiin eksyneet turistit nykivät sunnuntaisin turhaan ravintoloiden ovenkahvoja. Rahaa olisi tarjolla, mutta ovet pysyvät säpissä. Ei kannata. Onneksi työttömyyskorvauksiin on varaa.

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 16 kommenttia artikkeliin ”Tämän takia ravintoloissa on työvoimapula

  1. Soisin Viinilehden pysyvän asiassa ja jättävän oikeistolaisen propagandan julkaisemisen muille medioille.

  2. Propagandaa ehkä, mutta faktoihin perustuvaa. Ravintoloiden toimintaedellytykset ovat Viini-lehden aluetta ja aihe kiinnostanee lukijoita.

  3. Työttömyys-, sosiaali- ja muut korvaukset ja tuet ovat sitä luokkaa, että varsinkaan pienyrittät, jotka eivät superpalkkoja pysty maksamaan, eivät muillakaan aloilla saa työntekijöitä. Mitä sitä “vähän rahan” takia menisi rehkimään, kun se saa kotona makaamalla!

  4. Kyseessä on kolumniteksti, ei lehden kannanotto. Selkeyden vuoksi lisäsimme tekstin alkuun kolumnistikuvan sekä ingressin. Viinin toimitus / Mikko.

  5. Loistavia huomioita – ja tosia.
   Mutta näistähän ei saisi Suomessa ääneen puhua. Ihmettelen vaan ay-liikkeen täydellistä jälkeenjääneisyyttä ja härskiyttä.

  6. Heh, kirjoittajan matikkapää ei ole oikein kunnossa.

   Helsingin keskustassa on valtava työpaikkaylijäämä ja useimmat töihin tulevat ovat ns valkokaulusköyhiä, joilla on työnantajan tukema lounas, joten lähes jokainen syö kuppilassa.

   Mutta viikoloppuna elellään Kepulandiassa ja niinpä viikonloppuisin keskustasta puuttuu 100000 asiakasta.

   Kaikkiin putiikkeihin ei riitä asiakkaita

   Itse asun Helsingissä omakotialueella ja täällä pienyrittäjän kannattaa pitää kuppila auki, kun asikkaita on joka päivälle

   Ja kirjoittaja haluaa Suomesta NL.Markkinataloudessa ei ole pulaa mistään.Jos on pula työvoimasta niin sitä saa kun nostaa hintaa.

   Toksi asikkaatkin vähenevät, mutta tasapino syntyy

   Kirjoittaja haikailee neukkulan aikoja, silloin ylimmäinen työvoiman valvoja määräsi jokaiselle työpaikan ja palkan

  7. Kun työttömyysturva on kunnossa, pystyy työttömät käymään baareissa keppanalla.
   Ainakin alkukuusta.
   Tosin taitaa pussikalja ja asumistuki olla täekeämpiä.

  8. Havaitsen ristiriidan; ongelmana työvoimapula kun ei palkalla ole varaa maksaa asuntoa. Ratkaisuna palkan pienentäminen? Toimiiko näin? Onko työnantajapuoli kunnostautunut edullisen asumisen järjestämisessä, tämä ei tainnut tulla mieleen?

  9. Iso kuvio on verot ja niiden nostama hintataso ..vehkeilyn ohella. Asuminen on vain osa pakettia.
   Kellään ei ole varaa mihinkään ilman tulonsiirtoja ja tulonsiirrot maksetaan veroista.
   Menepä ostamaan tunti palvelua, jonka tuotat työlläsi. Aika monta tuntia saat työskennellä sen rahan eteen.
   Ja työnantajan näkökulmasta kustannus on vielä moninkertainen.

   Ok, terveydenhuollot, koulutus jne kuuluu pakettiin, mutta varmasti löytyy järkevämpiäkin tapoja.
   Rahan edestakaisin pyörittelystä ja välistävedosta vaan hyötyy liian moni vaikutusvaltainen.

  10. Työntekijöitä saa kun on palkka kohdallaan, turha itkeä VVOn toimia. Käsittääkseni VVOlla ei ole monopolia pk-seudun vuokra-asuntomarkkinoilla. Kuka muistaa työsuhdeasunnot? Työnantajat itkevät paikallista sopimista mutta sehän on nytkin mahdollista. TES-palkka on siis työehtosopimuksen mukainen _vähimmäis_palkka jolla voikin sitten odottaa vähimmäistyösuoritusta.

  11. ajatus työkkärin rahoilla lokoilevasta ravintolatyöntekijästä on melko hassu, kertoo ettei kirjoittajalla ole mitään käsitystä todellisuudesta. keikka- ja silpputöillä ei kummoisesti kassaa kerrytä, antakaa niille työntekijöille 40h/vko sopparit, niin tekijöitä löytää.

   asuntojen hinnat ovat todella ongelma, ja liitoilla on oma roolinsa siinä – huono sellainen. Tämä on totta. Mutta on vähän höpsöä sen takia vastustaa koko systeemiä. Ilman liittoja duunarit tekisivät vielä huonommalla palkalla ja sopimuksilla. Mutta helppoa on huudella kun ei itseään asia koske.

  12. On taas joutavan päivänen kirjoitus joka ei millään lailla liity siihen että miksi ravintoloita ei pidetä sunnuntaisin auki. Kirjoittaja provosoi kirjoituksellaan tahallaan latelemalla tiettyjä lukuja jotka eivät liity koko asiaan.Pelkää kateellista riidan haastamista koko juttu . Alaa tunteva ammattilainan.

  13. Olipa poikkeuksellisen harhainen kirjoitus… Ilmastonmuutoskin on varmaan Ay-liikkeen vika.

  14. Pakosta tulee mieleen että tämän tekstin kirjoittajalle on tarjottu maisteltavaksi sinistä kuohuviiniä. Ilmiselvänä tarkoituksena veltto letkauttelu ammattiyhdistysliikkeelle, ei otsikkoa mukaileva kannanotto asiassa. Noloa tyhjänlätinää.

  15. Ratkaisu, nostetaan palkkoja 1-1,5€:lla ja otetaan sunnuntailisä pois. Nettona ero on lähellä nollaa. Mutta (ilmeisesti) ravintolayrittäjän katelaskelmissa myös sunnuntaisin kannattaisi pitää raflaa auki. Ongelma ratkaistu.

  16. HOKilla oli ennenmuinoin (80-luvulla) työsuhdeasuntoja raviintolatyöntekijöille. Ei-pariutuneet elivät kimppakämpissä ja perheellisillekin löytyi edukas vuokrakaksio tai -kolmio.
   Duunia paiskittiin täydet viikkotunnit, ja ammattiliiton edustaja piti huolen että kolmen viikon työlistoilla tasoitukset ja lepoajat olivat kuten pitää. Palkka oli viinikassoilla kiinteä, tarjoilijoilla joko kiinteä tai pohja plus prossa. Prossa laskutettiin asiakkaalta automaattisesti kassakuitissa. Päälle tuli hyvin palvelevalle vielä tipit.
   Nykyään sedukoskiset sun muut palkkaavat yritysryppäänsä vuokratyöfirman kautta tuntiduunareita, jotka eivät tiedä alasta, työehtosopimuksissta, juomista tai asiakaspalvelusta mitään. Pääasia että on hyvännäköinen eikä kuulu liittoon ja tyytyy siihen liksaan, mikä maksetaan kiinteänä tuntipalkkana ilman lisiä.
   Olkoot kolumni tai ei, jotain tämä kirjoitus kertoo Mika Vanteen arvomaailmasta. Perusturva herra connoisseurille näyttää tulevan Altian /Finskin viiniportfolion ylläpitäjän palkasta ja lisätienestit sivutoimisena yrittäjänä Winesense Oy:n toimarina. Oikeallahan tuo seisoo, ja tukevasti.

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 19,90 €.

Tilaa tästä