Sinihomejuustoa & etanoita beaujolais’n kera

Kolumni – kaupallinen yhteistyö

Yhteistyössä Viini-lehti ja Valio – koska viini ja hyvät juustot kuuluvat yhteen.

Suomalainen syö juustoa yli 20 kiloa vuodessa. Juustojen suosioon on monta syytä. Yksi niistä on Juustopöytä ry.

Vuonna 1978 perustettu yhdistys oli suomalaisten naisten vastaveto Juustoseura ry:lle, johon ei veljeskuntaperinteeseen vedoten huolittu kauniimman sukupuolen edustajia. Kolme naista, ministeri ja Valion tiedotusjohtaja Marjatta Väänänen, professori Elina Haavio-Mannila ja Tellervo Koivisto kirjoittivat nimensä yhdistyksen perustamisasiakirjaan.

”Aika oli otollinen, sillä juustokulttuuri teki tuloaan Pohjolaan ja herkuttelujuustoihin tutustuttiin monissa kodeissa. Tuon ajan trendikkäälle juustotarjottimelle koottiin juustojen lisäksi omenalohkoja, suolakeksejä ja viinirypäleitä”, Juustopöytä ry:n aktiivisena jäsenenä jo lähes 30 vuotta toiminut ruokatoimittaja Marita Joutjärvi kertoo.

blogi_juuston_viemaa_juustopoyta_maaliskuu_2016_marita_joutjarviYhdistyksen perustamisen aikoihin suomalaiset olivat vielä melko laiskoja juustoherkuttelijoita, jonka todisti vain seitsemän juustokilon kulutus henkeä kohti.

”Kunnia kulutuksen kasvusta ei toki kuulu puhtaasti naisyhdistykselle, mutta jotain on selvästi saatu aikaan. Ajat ovat muuttuneet myös sukupuoliasenteissa, ja nykyisin naisten Juustopöytä sekä miesten Juustoseura tekevät paljon yhteistyötä”, Marita sanoo nauraen.

Mutta mikä on Maritan lempiherkku niistä lukuisista resepteistä, joita hän on Juustopöytä ry:n kokkailuilloissa valmistanut?

”Se on ehdottomasti roquefort-etanat!” Herkullinen ja nopea ohje on saanut monet etanaepäilijät vaihtamaan mielipiteensä nilviäisten herkullisuudesta.

Muita hyväksi koettuja ja juustoisia ruokaohjeita löytyy yhdistyksen nettisivuilta.

Roquefort-etanat

4–5 annosta

1 tölkki (200 g) isoja etanoita suolaliemessä (noin 30 kpl)
0,5 sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 dl valkoviiniä
100 g sinihomejuustoa (roquefort tai Aura)
75 g voita
0,5 dl persiljaa hienonnettuna
1 tl luomusitruunan kuorta raastettua
mustapippuria

Lisäksi
patonkia

Huuhtele etanat kylmällä vedellä siivilässä ja valuta ne talouspaperilla.
Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipulinkynsi.
Kuullota sipuleita hetki voinokareen kanssa paistinpannulla.
Lisää etanat sekä valkoviini sipuleiden joukkoon.
Anna seoksen kiehua, kunnes viini on haihtunut.
Sekoita homejuusto, pehmeä voi ja persiljasilppu kulhossa tasaiseksi tahnaksi.
Mausta tahna sitruunankuorella ja pippurilla.
Nosta etanat etanapannujen koloihin ja täytä kolot homejuustovoilla.
Kuumenna pannuja 250-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan eli kunnes täyte alkaa kiehua.
Anna etanoiden jäähtyä hetken aikaa ennen tarjoilua.
Tarjoa sinihomejuustoetanat rapeakuorisen patongin kanssa.

Villa Ponciago_250x400_rajattuJuomasuositus

Etelä-Burgundissa sijaitsevan Beaujolaisin kymmenessä kylässä syntyy uskomattoman monimuotoisia gamay-viinejä, joiden hintakaan ei huimaa. Keskitäyteläinen beaujolais-viini on todellinen ruokapöydän moniottelija, jota voi tarjota haudutettujen liharuokien, grillatun kanan tai paahdetun ankan kaverina.

Alkon vakiovalikoimasta ei mielenkiintoista beaujolais-viiniä valitettavasti löydy, mutta tilausvalikoimassa piileskelevä Villa Ponciago Beaujolais Villages on tutustumisen arvoinen punaviini. Fleurien kylää ympäröiviltä tarhoilta poimituista Gamay-rypäleistä valmistettuun kevyehköön, miellyttävän marjaiseen ja aavistuksen mausteiseen punaviiniin voi tutustua sinihomejuustolla aateloitujen etanoiden rinnalla. Kevyt punaviini kannattaa viilentää kevyesti esimerkiksi jääkaapissa ennen tarjoilua.

Villa Ponciago Beaujolais Villages

Juustopöytä ry

Perusajatus oli koota yhteen eri alojen asiantuntijoita kehittämään suomalaista juustokulttuuria ja edistämään jäsenten juustotuntemusta.

Alussa aiheesta kiinnostuneita vaikuttajanaisia oli sata, nykyisin aktiiviseen ja vireään yhdistykseen kuuluu jo lähes 300 jäsentä.

Yhdistys on muun muassa tutustunut juustokulttuuriin monesta eri näkökulmasta, kokoontunut kuulemaan esitelmiä, harjoitellut juustonvalmistusta ja matkustellut juustomaihin. Se on tukenut tutkimusta ja myöntänyt lukuisia stipendejä

Mistään salaseurasta ei ole kyse, sillä yhdistys on vuosien varrella järjestänyt monia yleisölle avoimia tapahtumia.

Vuodesta 2010 lähtien Juustopöytä on jakanut vuosittain Kultainen Juustohöylä -palkinnon, joka on myönnetty muun muassa Aura-juuston parissa pitkän uran tehneelle juustomestari Matti Virralle.

Jatka juustoilla herkuttelua Valion verkkosivuilla.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä