Ruusukaali-juustoleivät ja trappistiolutta

Juuston viemää – kaupallinen yhteistyö

Ruusukaalista, pekonista ja Luostari-juustosta syntyy maukas iltapala. Lämpimät leivät saavat rinnalleen aidon belgialaisen luostari- eli trappistioluen.

Monet tänäkin päivänä tunnetut juustotyylit näkivät päivänvalon jo varhain keskiajalla, usein eurooppalaisten luostareiden hämyisissä kellareissa. Uskontyön ohessa munkit osallistuivat päivittäin luostareiden taloudenpitoon ja valmistivat muun muassa juustoja talonpoikien lahjoittamasta maidosta.

Jotta juusto säilyisi kellarissa paremmin, munkit keksivät harjata tahkoja säännöllisesti suolavedellä, jolloin juustojen pinnalle syntyi pehmeää sisusta suojaava kittikuori. Suolavettä saatettiin myös maustaa viinillä, yrteillä tai jopa tisleillä, jotka antoivat kypsyville juustoille persoonallisen makuvivahteen.

Loire-joen laaksoon vuonna 1815 perustettu Abbaye du Port-du-Salut tarjosi aikoinaan kodin parhaimmillaan yli sadalle munkille. Mitä todennäköisimmin munkkien joukossa eli Sveitsistä Alppien yli Pohjois-Ranskaan vaeltaneita uskonveljiä, jotka ryhtyivät uudessa kodissaan valmistaan juustoja. Kellertävästä kuoresta tunnistettavat juustot nimettiin kotiluostarinsa mukaan.

Pelastuksen portin luostarissa syntyneet juustot herättivät kiinnostusta myös Loire-jokilaakson ulkopuolella. Vuonna 1873 juustoa valmistavat uskonveljet antoivat yhdelle pariisilaiselle juustokauppiaalle yksinoikeuden luostarijuuston myyntiin Ranskan pääkaupungissa.

Juuston suosio kasvoi tasaisesti, ja 1960-luvun taitteessa Port-du-Salut luostarin apotti teki päätöksen port salutin valmistuksen ulkoistamisesta. Päätöksestä huolimatta port salut -tyyppisiä luostarijuustoja valmistetaan edelleen monissa pohjoisranskalaisissa luostareissa.

Jos port salut -tyyppisen pehmeän täyteläisen juuston himo iskee koti-Suomessa, ei syytä huoleen. Valio toi oman port salut -juustoa muistuttavan luostarijuuston kauppojen hyllylle jo Helsingin olympialaisten aattona vuonna 1951. Kuusi viikkoa kypsytettävä, kermaisen täyteläinen ja miellyttävän hapan Luostari-juusto sopii esimerkiksi toastin väliin ruusukaalimuhennoksen ja pekonin rinnalle.

Ruusukaali-luostarileivät

kuudelle

maalaisleipä tai ranskanleipä
300 g ruusukaaleja
1 pieni keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pkt (170 g) pekonia
kourallinen saksanpähkinöitä
suolaa & mustapippuria
kuusi paksua viipaletta Valio Luostari-juustoa

Leikkaa maalaisleivästä tai ranskanleivästä reilun sentin paksuja viipaleita.
Kuori ruusukaaleista uloimmat lehdet ja heitä ne pois.
Irrota ruusukaalien terälehdet ja ryöppää niitä kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.
Siivilöi rentoutuneet lehdet ja anna niiden jäähtyä ja kuivahtaa siivilässä.
Pilko keltasipuli ja valkosipuli. Pilko myös pekoni kapeiksi suikaleiksi.
Nosta pilkotut sipulit ja pekonisuikaleet kuumalle paistinpannulle ja freesaa hetki.
Lisää pannulle lopuksi ryöpätyt ruusukaalinterälehdet ja kevyesti rouhitut saksanpähkinät.
Mausta seos mustapippurilla ja tarvittaessa suolaripauksella.
Nostele pekoni-ruusukaalitäytettä maalaisleipäviipaleiden päälle.
Viimeistele leivät Valio Luostari -juustolla.
Paahda leipiä leipägrillissä, pöytägrillissä tai uunissa grillivastuksen alla noin kymmenen minuuttia.
Tarjoile leivät ilta- tai välipalaksi lämpiminä esimerkiksi salaatin kanssa.

Juomasuositus

Rochefort-10_pikkukuvaTrappisti-nimeä voivat käyttää vain 11 luostaripanimoa, jotka sijaitsevat Belgiassa sekä Alankomaissa. Näissä luostareissa olutperinne on jatkunut vuosisatojen ajan ja vaikka moderni teknologia on löytänyt tiensä panimoihin, perinteet näyttelevät edelleen tärkeää roolia oluiden valmistuksessa.

Notre Dame de Saint Rémyn luostaripanimo sijaitsee Etelä-Belgiassa, Rochefortin kaupungin läheisyydessä. Luostarin historiankirjoitus alkoi vuonna 1230, jolloin se toimi nunnaluostarina. Luostari muutettiin munkkiluostariksi myöhäisellä keskiajalla, ja vuodesta 1595 kiviseinien sisällä on pantu rehevän makuisia trappistioluita.

Kastanjanruskea, muhkean täyteläinen, jyhkeän hedelmäinen ja aavistuksen mausteinen Rochefort-luostariolut toimii mainiosti voimakkaiden juustojen seurassa. Vahvan luonteensa ansiosta belgialainen trappistiolut ei säikähdä pitkääkään säilyttämistä, vaan sen sanotaan jopa kehittyvän vuosien vieriessä eteenpäin.

Rochefort 10

Alko 743434, 6,98 €

Jatka juustoilla herkuttelua Valion verkkosivuilla.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä