Rapeaa näkkileipää juustojen seuraan

Juuston viemää – kaupallinen yhteistyö

Yhteistyössä Viini-lehti ja Valio – koska viini ja hyvät juustot kuuluvat yhteen.

Herkuttele juustoilla fenkolilla, aniksella ja kuminalla maustetun näkkärin kera.

Tampereen rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva kodikas Ravintola C on verraton esimerkki hämäläisestä periksiantamattomuudesta. Christina Suominen kertoo, että helpolla ei ole päästy. Ovipumppu ei käynyt alussa toivotulla tavalla ja jopa lapun laittaminen luukulle kävi mielessä.

Christina ja keittiömestari Ilkka Isotalo eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan ryhtyivät mahdollisimman säästäväisiksi. Ilkka lähti lastensa kanssa kalaan, perheenjäsenet patistettiin marja- ja sienimetsään ja riistaa hankittiin tutuilta metsästäjiltä.

Tuulet kääntyivät. Nyt C:llä menee varsin hyvin. Säästäväisestä ajatusmallista ei ole luovuttu. Kaikki tehdään edelleen itse ja raaka-aineet hankitaan niin läheltä kuin mahdollista. Pienen ravintolan keittiössä keitetään liemiä, leivotaan, säilötään, suolataan ja savustetaan. Myös juomalista on eurooppalainen.

”Taitaa meillä olla yksi taiwanilainen viski ja yksi karibialainen rommi, mutta muuten juomat tulevat vanhalta mantereelta.”

Juustojen lisukkeet sesongin mukaan

Sesongit näkyvät myös Ravintola C:n juustojen kanssa tarjottavissa lisukkeissa. Kesällä juustojen viereen nostetaan omatekoista tomaattimarmeladia ja syksyllä fenkoli- tai suppilovahverohilloketta. Piristystä talveen tuo juustojen kera nautittava samettisen makea mallassiirappi ja pirteä porkkana.

Yksi esimerkki on Ilkan hämäläisestä omenamehusta valmistettu mosto cotto, joka muistuttaa tummaa, hapokasta ja aromaattista italialaista balsamicoa.

Mutta yksi asia on ja pysyy. Se on Ilkan valmistama kuminalla ja fenkolilla maustettu näkkileipä, jota on kiva maistella juustojen kanssa.

”Reseptejä testattiin ja paranneltiin, kunnes mielestämme sopiva lopputulos syntyi.”

Näkkileivän seuraan sopivia juustoja löydät Valion verkkosivuilta.

Ravintola C:n näkkileipä

Näkkileipämauste-mix

20 g fenkolinsiemiä
20 g anista
10 g kuminaa

Taikina

5 g hiivaa
3 dl vettä
20 g näkkileipä-mixiä
12 g suolaa
100 g siirappia
100 g hunajaa
200 g täysjyvävehnäjauhoa
400 g ruisjauhoa
100 g vehnäjauhoa
1 kananmunanvalkuainen

Aloita valmistamalla näkkileipämauste-mix sekoittamalla ainekset keskenään.
Paahda mausteita kuivalla pannulla hetki ja jauha seos hienoksi huhmareella tai monitoimikoneessa.
Valmista näkkileipätaikina. Liuta hiiva veteen.
Sekoita mausteseos sekä muuta aineet keskenään ja vaivaa sitkeäksi taikinaksi.
Anna taikinan levähtää puoli tuntia.
Leivo taikina ohuiksi, noin 1-2 millimetrin paksuisiksi leiviksi esimerkiksi pastakonetta apuna käyttäen.
Voitele leivät valkuaisella ja ripottele halutessasi pintaan siemeniä.
Paista leipiä 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita.
Vinkki! Näkkileipä napakoituu jäähtyessään.

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä