Prosecco & vihreä parsasalaatti

Juuston viemää – kaupallinen yhteistyö

Yhteistyössä Viini-lehti ja Valio – koska viini ja hyvät juustot kuuluvat yhteen.

Koillisitalialaisesta proseccosta on muutaman viime vuoden aikana tullut monelle suomalaiselle lempikuohuviini. Syitä Coneglianon ja Valdobbiadenen vehreissä laaksoissa syntyvän viinin suosioon on monia. Kepeästi pirskahteleva viini sopii niin arjen ilostuttajaksi kuin juhlaan ja mikä parasta, pullon proseccoa saa omakseen varsin edulliseen hintaan.

Vaikka prosecco on nykyisin kansainvälisesti tunnettu kuohuviini, se ei voi ylpeillä pitkällä historiallaan. Prosecco on ollut kuohuvaa vasta noin reilu sata vuotta. Sitä ennen Coneglianon ja Valdobbiadenen laaksoissa syntyneet viinit tunnettiin kepeinä ja aavistuksen makeina viineinä, joilla herkuteltiin varsinkin kuumina kesäkuukausina.

1900-luvun alussa italialainen Federico Martinotti ja ranskalainen Eugène Charmat keksivät tehokkaan kuohuviinien valmistusta nopeuttavan tankkikäymismenetelmän, josta tuli menestys molempien miesten kotimaissa. Italiassa tankkikäymismenetelmä otettiin nopeasti käyttöön Piemontessa ja proseccon tuotantoalueelle Venetossa.

Monet tunnetut kuohuviinit, kuten ranskalainen samppanja tai katalonialainen cava sekoitetaan useista eri rypälelajikkeista, mutta proseccon tuottajat luottavat yhteen lajikkeeseen, Gleraan. Viiniköynnösten alkuperää tutkivat tieteilijät eivät ole onnistuneet jäljittämään Gleran tarkkaa alkuperää, mutta monet uskovat, että kyseessä on yksi Italian pisimpään viljellyistä valkoisista lajikkeista.

Glera on satoisa lajike, ja jos viinintuottajilla on aikomuksena valmistaa laatu-proseccoja, satoa joudutaan rajoittamaan reilulla kädellä. Vaikka Gleraa käytetään pääsääntöisesti kuohuviinien raaka-aineena, lajikkeesta valmistetaan Koillis-Italiassa myös kuohumattomia valkoviinejä.

Parhaiten Glera-lajikkeesta valmistetun viinin tunnistaa ujon hedelmäisestä tuoksusta, josta voi erottaa päärynän, aprikoosin ja persikan sävyjä.

Prosecco ei kuulu niihin viineihin, jotka paranisivat ajan myötä. Raikas ja pirskahteleva kuohuviini kannattaa juoda mahdollisimman nuorena, jolloin sen maku on eloisan raikas.

Prosecco on mutkaton, raikas ja nuorekas kuohuviini, joka sopii täydellisesti kesäpäivä piristäjäksi, kuohuviinicocktailien (kuten esimerkiksi Bellinin) raaka-aineeksi tai piknikaterian ruokajuomaksi. Kepeästi poreileva italialainen hurmuri on omiaan myös kepeiden juustojen kavaljeerina.

Kesäkaudella proseccoa kannattaa maistella keväisen parsa-juustosalaatin tai grillissä syntyvien kasvis-juustovartaiden seurassa.

juustonviemää_parsa

Kesän vihreä parsasalaatti

neljälle

500 g vihreää parsaa
1 nippu kevätsipulia
neljä pientä sydänsalaattia
1 l tuoreita herneitä
kourallinen herneenversoja
oliiviöljyä
vaaleaa balsamicoa
suolaa ja mustapippuria
1 prk (180 g) Valio Eila salaattijuustoa

Leikkaa parsatangoista pieni pala kannasta pois. Kuumenna grillipannu tai grilli kuumaksi, sivele parsojen pintaan kevyesti oliiviöljyä ja nosta tangot grilliin. Anna parsojen grillaantua kevyesti muutaman minuutin ajan. Nosta parsat jäähtymään ja pilko ne parin sentin paloiksi.

Sivele öljyä kevyesti myös kevätsipuleiden pintaan ja grillaa sipuleita grillissä muutaman minuutin ajan. Jäähdytä sipulit ja pilko myös ne parin sentin paloiksi.

Sekoita revityt sydänsalaatit, parsat, sipulit, kuoritut herneet ja herneenversot keskenään salaattikulhossa oliiviöljyn ja vaalean balsamicon kanssa. Mausta salaatti kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

Murenna Eila-salaattijuusto. Nosta salaatti tarjoiluvadille ja ripottele murennettu salaattijuusto kokonaisuuden päälle.

Kesäsalaatti maistuu sellaisenaan tai esimerkiksi grillatun lohen seurassa.

Vinkki: Valitse kaupasta mahdollisimman hoikkia vihreitä parsatankoja. Jos et löydä ohuita parsoja, voit kuoria paksummat parsatangon kevyesti tyvestä ja ryöpätä ne nopeasti kiehuvassa vedessä. Kesän parsasalaattiin voi myös käyttää alkukesän villiparsaa.

Viinisuositus

Stefany Prosecco Brut 2014

596087, Alkon tuotesivu
Kuohuviini / DOCG Valdobbiadene Superiore / Italia
La Cantina Pizzolato
Glera
12,99 € (0,75 l)
Luomu
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Kesäsalaatin kaveriksi

Pizzolato Stefany Prosecco Brut on mainio esimerkki kesäisestä proseccosta. Valdobbiadenen laaksosta kerätyistä Glera-rypäleistä valmistetussa kuohuviinissä on vieno hedelmäinen tuoksu. Pirskahtelevan viinin aromikimpusta voi erottaa raikasta sitruunaa, pirteää päärynää ja tuoretta persikkaa. Kuiva ja kepeä kuohuviini on mainio kesälounaan aperitiivi tai ruokajuoma keveille juustosalaateille.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä