Portviiniä ja juustoa päärynöille

Juuston viemää – kaupallinen yhteistyö

juustoblogi_joulukuu_portiivipaarynat_1_antti_muokattu_jututkuva_puolikasPortviini on kuin luotu hetkiin, jolloin aurinko painuu mailleen hävyttömän aikaisin ja jouluun on vielä hetki aikaa. Pienikin tilkka portviiniä lämmittää mieltä ja koleuden kangistamaa kroppaa.

Yksi Alkon vakiovalikoiman portviineistä on pitänyt pintansa vuodesta 1933 lähtien. Sandemanin portviinitalon Old Invalid oli tiettävästi ensimmäinen monopoliimme listattu portviini.

Uteliaana miehenä olen usein pohtinut, mistä legendaarinen portviini on saanut erikoisen nimensä. Jäljet johtavat vuoteen 1790 ja Lontooseen, jonne kunnianhimoinen Skotlannista kotoisin oleva Georges Sandeman perusti kolmen sadan punnan lainan turvin pienen portviinejä ja sherryjä maahantuovan liikkeen.

Yksi Sandemanin Englantiin tuomista portviineistä oli kirsikkainen ruby, joka annettiin tunnetun lääkärin, herra E. Godwing Claytonin analysoitavaksi. Tohtorin virallinen vastaus kuului jotenkin näin: ”Olen analysoinut näytteen Sandeman&Co:n portviinistä. Se on puhdasta, eikä siinä ole lisättyjä ainesosia. Se on tervettä ja hyvää laatua. Pidän viiniä erittäin sopivana invalideille sekä myös yleiseen käyttöön.”

Tarinalla lienee totuuspohjaa, sillä portviiniä pidettiin moniin vaivoihin tehoavana lääkeviininä, jota tarjottiin muun muassa Napoleonin joukoissa loukkaantuneille taistelijoille.

Old Invalid -portviini on säilyttänyt nimensä vain Pohjoismaissa ja Sveitsissä. Muilla markkinoilla samaa viiniä myydään nykyisin Sandeman Ruby Port -nimellä.

Toinen ihmetykseni aihe liittyy Old Invalid -pullossa olevaan tummaan hahmoon. Kyse on vuonna 1928 syntyneestä tavaramerkistä, jonka on piirtänyt toinen skottiherra, George Massiot Brown. Tumma hahmo esittää portugalilaista opiskelijaa, joka on nostanut harteilleen mustan viitan ja peittänyt päänsä leveällä lierihatulla. Samannäköisiä nuoria miehiä näkee vielä tänäkin päivänä Portugalin yliopistojen kampuksilla valmistujaisjuhlien aikaan. Jos katsoo oikein tarkkaan, niin Sandemanin Don-herran viitan takaa pilkistää portviinilasi.

Portviinillä, pähkinöillä ja aurajuustolla aateloidut päärynät

kuudelle

Täyteläinen ja samettisen makea portviini sekä suolainen sinihomejuusto ovat legendaarinen ja mainio yhdistelmä. Olen kuullut, että brittiläisissä majataloissa koverretun stilton-juuston joukkoon kaadettiin ennen portviiniä ja makeansuolaista yhdistelmää tarjottiin illansuussa ovesta sisään astuville vieraille.

Aavistuksen tyylikkäämpi tapa tutustua sinihomejuuston ja portviinin pyhään liittoon on valmistaa helpot pähkinäiset portviinipäärynät, joiden päälle murustetaan suomalaisille tuttua Aura-juustoa.

6 päärynää
1/2 dl sitruunamehua
vettä

Päärynöiden keitinliemi

2 dl portviiniä
2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria

Täyte

1 pkt Aura-juustoa (170 grammaa)
1 dl saksanpähkinöitä

Lisukkeeksi

nippu rucolaa
tilkka oliiviöljyä
suolaa & mustapippuria

Kuori ja halkaise päärynät.
Poista siemenkodat päärynöistä. Nosta ne sitruunamehulla maustettuun veteen, niin että ne peittyvät. Tämä pieni kylpyhetki ehkäisee päärynöiden muuttumisen tummiksi.
Kaada portviini, vesi ja sokeri kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa.
Laske lämpöä ja nosta päärynänpuolikkaat liemeen.
Anna päärynöiden hautua kannen alla noin 15-20 minuuttia.
Sekoita päärynöihin tuleva täyte, eli Aura-juusto ja kevyesti murskatut saksanpähkinät.
Nosta haudutetut päärynät leikkauspinta ylöspäin kapeaan uunivuokaan ja jaa täyte päärynöiden päälle.
Nosta päärynät 200 asteiseen uuniin ja paista niitä lämpövastuksen alla noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sopivasti sulanut ja pinta saanut vähän väriä.
Kun päärynät paistuvat uunissa, sekoita rucolan joukkoon tilkka oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pari rouhaisua mustapippuria.
Nostele päärynät salaatin vierelle ja nauti.

Juomasuositus

Ruby on portti portviinien maailmaan. Tummanpunaiset portviinit ovat nuorekkaan marjaisia, meheviä ja aavistuksen mausteisia. Ruby-viinejä kypsytetään muutaman vuoden ajan valtavissa puusammioissa, joissa tammi ei anna makua viiniin.

Legendaarinen Old Invalid on sekoitettu Touriga Nacional ja Tinta Roriz -lajikkeista. Portviinin aromeista voi löytää kypsiä luumuja ja kirsikoita sekä aavistuksen mausteisuutta. Old Invalidin maku on samettisen makea ja miellyttävän hedelmäinen. Viiniä voi maistella portviinipäärynöiden, sinihomejuustojen tai suklaisten jälkiruokien kanssa.

Katso Viini-lehden arvio ja lisätiedot

Jatka juustoilla herkuttelua Valion verkkosivuilla.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä