Blogikirjoitukset

Poliittista teatteria

Suomessa yritetään kieltää alkoholin nettimyyntiä ulkomailta. Yritykset ovat lähinnä huvittavia.

Suomessa yritetään kieltää alkoholin nettimyyntiä ulkomailta. Yritykset ovat lähinnä huvittavia. Aiemmin sallittu on samojen henkilöiden suussa muuttunut kielletyksi ilman lakimuutoksia. Donald Trumpkin kalpenee valeuutisten määrässä.

Viimeisimpänä hutina on Annika Saarikon vastaus kahdeksan kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen alkoholin etämyynnistä. Vastaus vaikuttaa STM:n kirjoittamalta. Virheitä ja muunneltua totuutta sisältävä sepustus on tyyppiesimerkki ministeriön ja raittiusfanaatikkojen tyylistä.

Saarikko viittaa vastauksessaan korkeimman oikeuden Visnapuu-päätökseen, joka juristien mukaan ei koske etämyyntiä. Hän viittaa myös Ruotsiin, mutta unohtaa mainita, että Ruotsista olisi löytynyt EU-tuomioistuimien ns. Rosengren-tapaus, jonka perusteella Ruotsissa etämyyntiä ei ole kielletty.

Saarikko myös väittää, ettei juomia saa myydä kotiin. Laissa tästä ei ole mainintaa. Huvittavin kohta on hiusten halkominen siitä, että ostaminen olisi laillista, mutta kuljettaminen asiakkaalle ei. Laissa ei tällaistakaan kieltoa ole. Ilmeisesti Saarikko ymmärtää, että STM:n veijarit voisivat tällaiset pykälät kirjoittaa. Turha kai sanoa, että normilogiikalla tuollaisia lakeja ei syntyisi.

Poliittinen teatteri Suomessa on erikoista. Älykkäiden uudistusten tiellä on usein joku EU-pykälä. Sen sijaan, kun halutaan tiukentaa alkoholilakeja, niin ministeri perustaa komitean etsimään porsaanreikiä, joita sitten selittelee eduskunnalle.

Oikeasti homma ei ole hankalaa. Juristit ovat yksimielisiä. Alkoholilaissa ei erikseen kielletä alkoholin etämyyntiä. Etämyynnin kieltoyritykset kaatuvat myös siihen, että Alkolla on oikeus myydä netin kautta. Tällöin etämyynnin kieltoesitys on EU-oikeudellisesti syrjivä. Tämän on todennut myös EU:n komissio ja ilmoittanut vievänsä Suomen EU-tuomioistuimeen, jos lakia muutetaan.

Ja oikeasti. Maailmassa tehtiin viime vuonna 1,66 miljardia nettiostosta. Milleniaalit ovat koko ajan verkossa, vertaavat hintoja ja ostavat parhaiten toimivasta nettikaupasta. Alle 40-vuotiaista 35 prosenttia käyttää nettikauppaa viikoittain. Kauppa on murroksessa. Vain vahvan nettikaupan ja nopean kotiinkuljetuksen omaavat pärjäävät.

Ironista on, että ministerin vastustama nettikauppa tarjoaa kaikki maailman tavarat kaikille tasapuolisesti kotiin kuljetettua. Myös maaseudulle. Edes kepun kannattajien ei tarvitse olla huolissaan viinan saannista, vaikka Alko lähtisi kylältä.

Kaupankäynnin rajoitukset ja yritykset nettikaupan kieltämiseksi eivät tule onnistumaan. On hämmästyttävää, että 34-vuotias ministeri elää ankeaa, holhoava historiaa näkemättä ilmiselvää tulevaisuutta. Toivottavasti koko hallitus ei elä viime vuosituhannella.

Lue lisää alkoholipolittiikasta ja Saarikon kommenteista Uuden Suomen –sivuilta.