Pienpanimot kärsivät Tullin tempoilusta

Kolumni

Kolumni. Ristiriitaiset ohjeet ja päätökset ajavat pienpanimot ahtaalle, kirjoittaa Viini-lehden kolumnisti Mika Vanne.

Pienillä riippumattomilla olutpanimoilla on mahdollisuus saada alkoholiverosta alennus. Alennuksen tarkoituksena on elvyttää perinteistä, paikallista oluen tuotantoa ja tarjota maataloudelle ja pienyrittäjyydelle mahdollisuus lisätoimeentuloon. Näin parannetaan pienten panimoiden taloudellisia toimintaedellytyksiä.

Näin seisoo verottajan nettisivulla. Totuus on toisenlainen.

Sana, johon tarpeen tullen voidaan tarttua on ”riippumaton”. Se on veronalennuksen edellytys. Vuonna 2015 Stadin Panimo sai mätkyt, kun vuokrasi laitteistoa Olvilta. Ei ollut riippumatonta. Selitys oli se, että yhteistyössä olevien panimoiden tuotanto sai olla yhteensä korkeintaan 15 miljoonaa litraa vuodessa.

Saman sorttinen meno jatkuu: Sijoitusyhtiö K. Hartwall Invest Oy on ollut Malmgårdin Panimon vähemmistöomistaja sen perustamisesta lähtien. Alkuvuodesta 2015 yhtiö kävi neuvotteluja vähemmistöomistuksesta Saimaan Juomatehdas Oy:stä. Varmuuden vuoksi kaksi pienpanimoa kyselivät valtiovarainministeriöltä ja Tullilta asiasta neuvoa, jottei yhteisen osakkaan omistus vaarantaisi niiden verohuojennuksia.

Saadun ohjeen mukaan kaksi pienpanimoa lasketaan alkoholiverotuksessa yhdeksi kokonaisuudeksi, jos ne katsotaan riippuvaisiksi toisistaan. Tämän pohjalta yritykset katsoivat, ettei samalle vähemmistöomistajalle ole estettä.

Ne päättivät kuitenkin hakea Tullilta ennakkoratkaisua, jonka mukaan panimot olivatkin riippuvaisia. Veronalennus meni kahdelta vuodelta takautuvasti.

Nyt asiaa puidaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Oikeutta odotellaan.

Ennakkoratkaisupyyntö herätti nukkuvan karhun. Tullissa alettiin etsiä muitakin vastaavia kohteita. Silmiin osui viranomaisten kanssa ennenkin paininut panimokonkari Pekka Kääriäinen.

Kääriäinen kun omistaa 40 prosenttia Lammin Sahdista ja kokonaisen 7 prosenttia Bryggeri Helsingistä. Ei ollut riippumatonta. Nämäkin veronalennukset peritään taannehtivasti.

Tullia ei häiritse se, että homma on ollut oikeudessa jo kertaalleen. Kääriäisen Lappeenrannan Panimo teki konkurssin vuonna 1996 Tullin virheellisen päätöksen vuoksi. Hartwall omisti Lappeenrannan panimosta 20 prosenttia. Myöhemmin korkein hallinto-oikeus kumosi Tullin päätöksen: 20 prosentin omistus ei ollut riittävä riippuvuudelle.

Uudessa päätöksessään Tulli sanoo, että yrittäjän pitäisi ottaa riittävästi selkoa alaansa liittyvästä lainsäädännöstä. Lisäselitys on aikamoista kapulakieltä: ”Varsinaisen käytännön muodostuminen on voitu vasta viime aikoina aloittaa konkreettisten tilanteiden tultua ilmi eikä Tulli ole siten voinut edes antaa erillistä ohjetta oikeudellisen ja taloudellisen riippumattomuuden arviointiin liittyvistä seikoista.”

Bryggeri Helsingin veronalennuksia peritään takaisin takautuvasti kolmelta vuodelta. Yrittäjän pitäisi olla etukäteen tietoinen asioista, joita Tulli muutaman vuoden päästä alkaa linjata aiemman oikeuden kannan vastaisesti.

Kafka olisi kateellinen. Mutta olisihan se mukavaa saada pari alkoholiyrittäjää nurin.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä