Blogikirjoitukset

Otetaan käyttöön Ruotsin malli

Euroopan komission toissapäiväinen viesti Suomeen oli selvä. Siinä suhtauduttiin selkeän kriittisesti sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmaan, joka kieltäisi etämyynnin Suomeen.

Euroopan komission toissapäiväinen viesti Suomeen oli selvä. Siinä suhtauduttiin selkeän kriittisesti sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmaan, joka kieltäisi etämyynnin Suomeen.

Komission notifikaatio osoittaa jälleen kerran, kuinka STM:n toiminta on ollut järjestelmällisesti tarkoitushakuista. Lainsäätäjän pitäisi viimeistään nyt ymmärtää, ettei Suomi ole poikkeus Euroopassa. Jos suunniteltu etämyyntikielto toteutuisi, Suomi olisi ainoa jäsenvaltio Euroopassa, jossa etämyynti olisi kielletty.

Viini-lehti on moneen kertaan ehdottanut, että meilläkin otettaisiin käyttöön Ruotsin malli. Ruotsissakin on alkoholimonopoli ja etämyynti on ollut siellä sallittua noin kymmenen vuoden ajan. Etämyynnin osuus on kuitenkin pysynyt varsin maltillisena: se on vain noin yksi prosentti kokonaiskulutuksesta  https://www.systembolaget.se/om-alkohol/sa-dricker-vi-i-sverige/ .

STM:n tarjoama vaihtoehto etämyynnille on ollut etäosto, jossa kuluttaja itsenäisesti järjestää ulkomaisten ostostensa kuljetuksen Suomeen myyjän sijasta. Siinä tapauksessa ei kuitenkaan ole viitsitty kertoa kenellekään, että etäostossa kuluttaja maksaa arvonlisäverot ja muut verot kahteen kertaan. Etäosto on muutenkin tehty käytännössä äärimmäisen vaikeaksi. On mahdotonta kuvitella, että vaikkapa sadan euron etäostosta kuluttajat hakisivat – ja saisivat – takaisin maksamansa verot vaikkapa Saksan tai Ranskan viranomaisilta.

Etämyynti myös nimenomaan varmistaa valtiolle verotulot, toisin kuin julkisuudessa on moneen otteeseen väitetty. Etämyyjät kun joutuvat rekisteröitymään Suomeen.

Nähtäväksi jää, mitä STM keksii seuraavaksi. Sen kommentointi omilla sivuillaan on ainakin varsin hämäävää ja tarkoituksenhakuista.

https://stm.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-alkoholijuomien-rajat-ylittavasta-etamyynnista

 

Juha Berglund

Viini-lehden perustaja ja julkaisija

Château Carsinin isäntä