Olisiko sivistyneen kapinan paikka?

Mika Vanne

Alkoholilain uudistus on jumittunut ministeriöön. Mitä tapahtuisi, jos ehdotukset otettaisiin käyttöön omin luvin ja saman tien?

Kesällä Helsingin uudessa rantaravintolassa seurueelleni myytiin varttia yli yksitoista pullo samppanjaa. Laseja ei tiskillä ollut, mutta tarjoilija lupasi tuoda niitä terassin ylätasolle. Ei tuonut. Kun vihdoin hain itse lasit, saapui järjestysmies ilmoittamaan, että terassi sulkeutuu. Olimme kysymysmerkkeinä.

Järkkäri tuli pari kertaa uudestaan. Viittä vaille oli pakko lähteä. Haastoin nuoren selvästi tuskissaan olevan työntekijän kertomaan totuuden. ”Lupa on vaan kahteentoista ja alkoholitarkastaja on tiukka. Menetän työni, jos jäätte ulos.”

Kävin sisätilan ovella ja käännyin ulos. Korvia huumaava meteli veisi kuuloni hetkessä. Sen sijaan viranomaisten mielestä rauhallinen keski-ikäinen neljän hengen seurueeni samppanjapullon lopun kanssa aiheuttaisi niin paljon mekkalaa, että naapuruston mummot näkisivät viikon painajaisia ja media-alaa opiskeleva nuori menettäisi kesätyönsä. Jaffaa terassilla sai kyllä juoda, muttei samppanjaa.

Suomalaiset ovat maailman kiltein kansa. Vain Petri Viglione on yrittänyt panna kampoihin myymällä viiniä ravintolastaan, mutta Petri onkin hengeltään italialainen.

Vaatimaton lakiuudistus on jumiutunut ministeriöön. STM:n virkamiehet ja ministeri vain selittelevät. Totuutta ei tiedä kukaan. Ehkä lakia ei ole tarkoituskaan valmistella. Kannattaisiko ravintola-alan vaihtaa pelko rohkeuteen ja sivistyneeseen kansalaistottelemattomuuteen? Tehdä asiat itse, kun byrokraatit eivät kykene.

Entä jos kaikki Suomen ravintolat ottaisivat tulevan lain sovitut ”uudistukset” käyttöön heti. Olutlava eteiseen ja kassakone viereen. Postiin ilmoitus viranomaisille uusista aukioloajoista: anniskelu loppuu neljältä, mutta kapakka on auki aamuun asti. Ei tarvitsisi hätyytellä asiakkaita ja ainahan voi sulkea aiemmin, jos on hiljaista.

Mukaan vielä panimot ja kauppa. Pienpanimot voisivat sopia alkavansa myydä ulos kaikkia oluita. Kesko, S-ryhmä ja Lidl ottaisivat kaikki alle 5,5-prosenttiset myyntiin saman tien.

Olisi mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuisi. Yrittäisivätkö viranomaiset jalkautua kaikkiin ravintoloihin ja kauppoihin sakottamaan ja sulkemaan koko Suomen? Vai alkaisiko tolkku vihdoin löytyä?

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 3 kommenttia artikkeliin ”Olisiko sivistyneen kapinan paikka?

  1. Ei kapinaa, äänestäkää puoluetta joka ajaa järkevää alkoholipolitiikkaa.

  2. Niin kauan kuin sosiaali- ja terveysministeriön ”puikoissa” on kieltolakipolitiikkaa, eli ns. Alkiolaista aatetta (Santeri Alkio oli ministeri, joka esitteli kieltolain 1919), kannattavan puolueen tai ns. ”kristillisiä arvoja” kannattavan puolueen ministerit, ei oikeita uudistuksia tule. – Hillitty kapinakin voisi olla paikallaan…

  3. Ehdottomasti kapinan paikka. Suomalaisia pidetään edelleen alempiarvoisina moukkina, joita on pidettävä tiukassa ohjauksessa. Pitää paikkansa, että alistumme mihin tahansa, nurkumista ehkä kuulee selän takana, mutta julkisesti pidetään yllä ”herrojen kanssa samaa mieltä” -asennetta.
   Niinpä meidät sitten verotetaan hengiltä milloin milläkin verukkeella. Sen sijaan että hallintoa järkeistettäisiin, syydetään MEIDÄN rahojamme edelleen leväperäisesti ylimmänkaveripiirin sulle-mulle -projekteihin. Viimeisinä esimerkkeinä uuden veikkausyhtiön johtajan huippupalkka, vrt. hoitohenkilömäärän vähentäminen vanhustenhoidossa.

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä