Miksi verovaroin tuhotaan bisnes, joka tuottaa veroja?

Mika Vanne

Stadin panimo joutui verottajan hampaisiin vuokrattuaan oluenpanolaitteistoa Olvilta. Pienpanimon verohuojennukset menivät takautuvasti koko vuodelta ja vielä seuraavaltakin yhteistyön myötä. Voi olla, että verottajan toiminta on lain kirjaimen mukaista. Hengen mukaista tuskin. Valitus on vireillä.

Hämmentää tämä suomalainen toiminta. Verottaja käyttää aikaansa latomalla pienpanimolle puolen liikevaihdon suuruisen jälkiveron. Jos valitus ei mene läpi, yritys lopetetaan. Syntyy muutama työtön, katkera yrittäjä sekä kenties uusi panimo Viroon. Joka tapauksessa valtion rahaa kulutetaan valitukseen hallinto-oikeudessa, jossa kovapalkkaiset juristit tuumivat, mitä laissa mahtaa lukea.

Kafkamaisessa hommassa ei ole yhteiskunnan kannalta mitään järkeä. Verorahoja käytetään tuhoamaan bisnestä, jonka pitäisi tuottaa verorahoja.

Entä jos lakia olisi luettu sen hengen mukaisesti? Stadin panimon myynti ja valmistus tuplaantuvat tänä vuonna. Tuotannon kasvu pienentää verohuojennusta eli valtion verotulot kasvavat. Kasvava liiketoiminta tuo tulosta ja lisää yhtiön maksamia tuloveroja. Kenties myös uusia työpaikkoja. Yrittäjäkin saattaisi saada pääomatuloa ja maksaa niistä pääomatuloveroja. 

Mutta ei. Joku helvetin ankeutustauti vaivaa suomalaista byrokraattia. Ja sitten ihmetellään porukalla, kun on lama eikä bruttokansantuote nouse. Peiliä ei ole kellään.

Juttelin äskettäin parin viinimaahantuojan kanssa. Molemmat edustavat perheomisteista viinintuottajaa. Molemmat tuottajat haluaisivat käyttää markkinoinnissa tunnelmakuvia perheen illalliselta, jossa iloisesti rupatellaan ja juodaan viiniä. Ei käy. Olivat selvitelleet asiaa Valviran kanssa.

Ilo ei alkoholiin kuulu, joten kiellettyä on. Ainoa laillinen tapa on panna mainokseen pullo ja hinta. Vain (halvan) hintamielikuvan luonti on sallittua. Implisiittinen viranomaisohje kansalle kuuluu: Osta halpa pullo ja juo se heti kokonaan.

No kansahan tottelee. Pori Jazzissa on nyt kaksi kesää totuteltu omien juomien kieltoon Kirjurinluodolla. Pohjat juodaan ennen sisäänpääsyä. Anniskelualueelta ostetut juomat juodaan kiireellä, että ehtii katsomaan konserttia ja tanssimaan nurmikolle. Tuloksena humalaisten määrä tapahtumassa on silminnähden kasvanut. Edes alueella monopolina viiniä myyvä maahantuoja ei ole ollut kovin iloinen kehityksestä.

Eikö lainsäädäntöä ja sen tulkintaa voi rakentaa kannustamaan yrittämiseen ja iloiseen elämään? Pienpanimo on pienpanimo niin kauan kuin tuotanto jää alle päätetyn rajan riippumatta siitä pannaanko omilla vai vuokravehkeillä. Iloinen juoma- ja ravintolakulttuuri ystävien kanssa on toivottavaa eikä paheksuttavaa. Ja puistokonserttiin voi ottaa omat eväät mukaan tai ostaa eväät ravintolayrittäjältä. Ihan oman mielen mukaan ja ilman, että niitä tarvitsee nauttia aidatussa karsinassa. Mikä tässä on niin vaikeaa?

*

Kolumniteksti on julkaistu Viini-lehden numerossa 7/2015.

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 7 kommenttia artikkeliin ”Miksi verovaroin tuhotaan bisnes, joka tuottaa veroja?

  1. Byrokraatille vaikeaa on saada holhousyhteiskunta toteutumaaan heidän toimenpiteillään niin täydellisesti, kuin mahdollista. Kansalaiselle vaikeaa on se, että byrokraatti on erottamaton, häntä ei ole vaalilla valittu.
   Loppupelissä vaaleissa valitut edustajat säätävät näitä muun
   yhteiskunnan kehityksestä jälkeenjääneitä lakeja, jotta niillä
   byrokraateilla riittää puuhastelua ja työpaikka on taas turvattu.

   1. Minä olen sitä mieltä että olemme aina eläneet holhousyhteiskunnassa. En ole sotalapsi, mutta syntynyt v. 1944 Normandian maihinnousun yöänä 6-7.6. Olen säästänyt vanhemmiltani perittyä ”sodan aikaista kamaa”; ruokakuponkeja, viinakortteja ym. Isäni oli suomenruotsalainen kirjailija – äiti taas evakkoon lähtenyt karjalaistyttö. Kaikki viittaa siihen, että ei me suomalaiset ikinä päästä eroon holhouksesta. Olen tupakoitsija niin kuin isäni (äitini ei polttanut). Me tupakoitsijat olemme III-luokan kansalaisia -MEITÄ HOLHOTAAN. Olen kasvanut Lauttasaaressa, Herttoniemessä ym. kaupunginosissa ja tunnen itseni Hesalaiseksi. EN YMMÄRRÄ MIKSI ME SAADAAN TUODA AUTOKUORMITTAIN VIINAA TALLINNASTA, mutta savukkeita tai tupakkavalmisteita vain kartonki??? Verorahat menee muualle ja kun täällä vielä lisätään alkoholi-ja tupakkaveroa niin SALAKULJETUS SAADAAN KUKOISTAMAAN AIVAN NIIN KUIN SODANAIKANA. Olisikohan tämä nykyinen hallitus syypää LAMAAN – en tiedä – eikä minun tarvikaan tietää. ÄÄNESTÄN AINA JA AINA SAMAA PUOLUETTA – EIKÄ TÄMÄ SUOMI TÄSTÄ OLE MUUTTUNUT…HUONOON SUUNTAAN OLLAAN AINAKIN NYT MENOSSA. Tuleehan se kalliksi järjestää uudet vaalit – NIITÄ MINÄ KUITENKIN KANNATAN. Terveisiä yhdeltä kohtuudella paheita harrastavalta 70-kymppiseltä naiselta…VIINILEHTEÄ SUOSITTELEN KAIKILLE. SE ON LAADUKAS JULKAISU – ei vain aina ole varaa jatkaa sen sen tilaamista kotiin kuljetettuna ja toisaalta on tuo postilakkokin taas riesana…………….

  2. Miksi se lain noudattaminen on niin vaikeaa? Teksti on yleensä ihan suomeksi saatavilla, ja jo etukäteen.

   1. Jos olisit seurannut koko kuviota ja sitä, miten monelta viranomaistaholta tuon Olvi-kuvion verotusteknisistä asioista on tiedusteltu ennen yhteistyön aloittamista, saattaisit ymmärtää kommenttisi naiviuden…

  3. Stadin panimolle myönnetään ensin verohelpotuksia sen nojalla, että toiminta on pienimuotoista. Heille siis annetaan verotuksellisesti selvä kilpailuetu kilpailijoihin nähden, joilla ei ole vastaavaa veroetua. Tämän jälkeen Stadin panimo laajentaa toimintaansa yli sen mikä oikeuttaa heidät tällaiseen verohelpotukseen. Verottaja toteaa, että ette enää täytä edellytyksiä veroedullenne ja että tästä lähtien teidän on maksettava veronne siinä missä muutkin olutpanimot. Stadin panimo nostaa kovan metakan sosiaalisessa mediassa ja syyttää verottajaa bisneksiensä pilaamisesta. Tässä tilanne lyhykäisyydessään.

  4. Riippumattomuus muista panimoista
   Mahdollisuus alennukseen on pienpanimoilla, jotka ovat oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumattomia muista panimoista. Saadakseen alennuksen, verovelvollisen on esitettävä tulliviranomaiselle luotettava selvitys riippumattomuudestaan. Panimolla ei ole oikeutta alennukseen esim. silloin kun sillä on toisen panimon kanssa osake- tai muuhun omistukseen, rahoitukseen tai tosiasiallisiin päätöksenteko- tai vastaaviin järjestelyihin perustuvaa taloudellista tai oikeudellista riippuvuutta.
   Panimoilla on kuitenkin oikeus tehdä keskenään yhteistyötä oluen tuotannossa tai muussa siihen liittyvässä toiminnassa. Pienpanimoilla on siis mahdollisuus oluen valmistuksessa tarvittavien aineiden ja tarvikkeiden, kuten hiivan, humalan ja tiettyjen pakkaustarvikkeiden yhteishankintaan tai mahdollisuus käyttää samoja markkinointi- ja jakelupalveluita siten, että niillä kullakin olisi oikeus oman tuotantomääränsä perusteella määräytyvään veronalennukseen. Yhteistyö on mahdollista myös pienpanimoissa tuotetun oluen pullottamisessa vähittäismyyntipäällyksiin. Kilpailullisista syistä pienpanimoiden yhteistyö on kuitenkin sallittua vain, jos yhteistyössä toimivien pienpanimoiden yhteenlaskettu tuotanto olisi enintään 10 miljoonaa litraa kalenterivuodessa.

   Mitä kohtaa te ette ymmärrä?

  5. Menee hiustenhalkomiseksi mutta:
   Verottajan tulkinta lisenssivalmistamisesta ei voi olla oikeellinen koska lisenssivalmistuksen ollakseen lisenssivalmistusta, lisenssinomistajan tulisi vuokrata tai myydä lisenssi valmistusta varten lisenssinhakijalle. Näinhän Stadin Panimo ei ole tehnyt vaan on pitänyt tietotaidon omassa hallussaan.
   Toisekseen laissa ei missään vaiheessa puhuta tuotantolaitteiden omistuksesta, että verohelpotukseen oikeutetun yrityksen/panimon tulisi omistaa tuotantolaitteet, puhutaan vaan että valmistavan yrityksen/panimomon tulisi olla oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumaton alan muista toimijoista.
   Näinhän on Stadin Panimon tapauksessa.
   Stadin Panimo on vuokrannut tuotantolaitteiston määräajaksi toiselta alan toimijalta, näin saaden haltuunsa ja käyttöönsä tuotantolaitteistoa jo on heidän omassa ja suvereenissä käytössään.

   Kolmannekseen mitään yhteistoimintaa tapauksessa ei ole tapahtunut, ei materiaalihankintaa, ei mitään.

   Ei ollenkaan yksiselitteistä.

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä