Loput pullosta kotiin, kiitos!

Mika Vanne

Kun Britannia vapautti ravintoloiden aukioloajat, seuraukset olivat dramaattisia: Alkoholin kulutus putosi 17 prosenttia lain antamisvuodesta 2005 vuoteen 2013, tuore raportti kertoo.

Pudotus on suurin sitten 1930-luvun. Väkivaltarikokset vähenivät 40 prosenttia. Teinien humalahakuinen juominen väheni. Yksikään lain vastustajien kauhukuvista ei toteutunut.

Britanniassa asiakas voi myös ostaa viinin kotiin. Jos ravintolassa tilaa viinipullon, kaikkea ei tarvitse juoda pöydässä, avatun pullon voi ottaa mukaan.

Pari vuotta sitten Suomessa keskusteltiin vihreiden aloitteesta, joka antaisi ravintoloille oikeuden viinin myyntiin. Silloisen peruspalveluministeri Susanna Huovisen perustelemattomasta vastauksesta tuli legenda: ”Meillä se vaan on eri asia”. Sisäministeri Päivi Räsänen komppasi ja pelotteli saatavuuden lisäämisen johtavan kulutuksen kasvuun.

Entäpä jos ex-ministerien mututuntuma ei pidäkään paikkaansa?

Uuden hallituksen tavoitteissa on ollut uudistusten kokonaisvaltaisuus – ei ainoastaan pienet kosmeettiset muutokset. Myös alkoholialan pykäläviidakkoon tarvitaan kunnon perkaus.

Olen tutustunut erään ravintoloitsijan ja anniskeluviranomaisen kirjeenvaihtoon anniskelulupa-asiassa. Pilkun viilaus ja pykäläviidakolla pelottelu ovat kiusallista luettavaa. En ihmettele, että kyseinen yrittäjä löi hanskat tiskiin.

Nyt olisi aika siirtyä normaaliin alkoholikauppaan. Sen voi aloittaa laillistamalla lisensoidut olut- ja viinikaupat sekä vapauttamalla viinien ravintolamyynnin.

Suomessa on tarjolla moninkertainen määrä viinejä Alkon valikoimaan verrattuna. Putiikit tuovat ainakin osan niistä kaikkien saataville. Samalla ratkeavat kotimaisten tilaviinien ja pienpanimo-oluiden myyntiongelmat.

Euroopan korkeinta alkoholiveroa on syytä laskea. Viesti on psykologisesti tärkeä. Verojen alentaminen lisää kauppaa ja työllisyyttä kotimaassa. Alkoholiveron lisäksi myös arvonlisäveron tuotto jää Suomeen.

*

Kolumniteksti on ilmestynyt Viini-lehden numerossa 5/2015.

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 4 kommenttia artikkeliin ”Loput pullosta kotiin, kiitos!

  1. Lisensioidut viinikaupat ON hyvä asia. Ihmiset, jotka ’ryyppää’, ei yleensä viineihin rahaa tuhlaa, sitäpaitsi alkostakin saa Kossua aina iltakahdeksaan asti. Väkevät pidettävä alkossa, mutta viinit pitää saisi ostaa muualtakin. Alkon valikoima ei kerta kaikkiaan ole kattava, eikä myöskään kilpailukykyinen.

  2. Siomalainen kuluttaja ja Kansalainen on jo siirtänyt alkoholiostojaan EU -alueelle ja verkkokauppoihin yli 500 miljoonan / puoli miljardia arvosta. Tämä verottomilla hinnoilla.

   Keskustelu ja kauppa kulkevat omia polkujaan.
   Regulaatio, legislaatio ja poliittinen ymmärtämättömyys taas tappavat suomalaista elinkeinoa, koska alkoholipolitiikka – Koneisto ohjaa operationaalisesti toimintaa.
   Strategista ohjausta ei ole.

   Kuinka pitkään Suomen Kansalaista pidetään alamaisena ja kuinka kaun alasajetaan suomalaista liiketoimintaa ?
   Nyt ollaan jo liian pitkälle.
   Valon kantamista säkillä tupaan ei voi perustella markkinatalousmaa Suomessa.

   Sitä sanotaan alkoholipolitiikaksi.
   Ikävä kyllä.

   Kaupallisesti ihmettelen isojen asiakasrekisterin omaavien kauppaliikkeiden staattista tekemättömyyttä ottaa markkina haltuun……

   Kiitos Mikalle ajattelusta, pohdinnasta ja oikeista huomioista.

  3. Viinin myynnin rajoittamiseen myös kotimaisilta tiloilra liittyy huvittavia piirteitä. Tykästyimme mieheni kanssa joitakin vuosia sitten ravintola Nokassa juustojen kanssa tarjottuun Lepaan viinitilan väkevään sherrytyyppiseen viiniin. Vierailimme jossain vaiheessa ko. viinitilallakin, mutta sieltähän sitä ei voinut suoraan ostaa, koska se siis oli väkevää viiniä. Koska nyt kuitenkin olimme päättäneet viiniä kotiinkin hankkia, tilasimme sitä Alkon kautta. Minimitilausmäärä oli laatikollinen eli 12 pulloa. Meidän oli siis ostettava 12 pulloa viiniä, kun tilan viinimyymälästä tätä useamman kympin pullolta maksavaa viiniä olisi tarttunut mukaan pari kolme pulloa. Tehokasta kulutuksen rajoittamista? No, itse asiassa sitä ei ole vieläkään kokonaan kulutettu vaan sitä löytyy yhä muurama pullo viinikaapistamme….

  4. Loput pullosta kotiin, kiitos!

   …on muualla Keski-Euroopassa tavallista toimintaa. Näin asiakas voi nauttia ravintolassa ruuan kanssa lasillisen hyvää luomuviiniä, ajaa autolla kotiin ja nauttia loput kaikessa rauhassa kotonaan samana iltana tai seuraavan ateriansa kanssa.
   Jos asiakas oikein luomuviiniin tykästyy, niin mukaan lähtee helposti muutama laatikollinenkin tätä tuotetta.

   Näin helppoa se on. Ihmisen valinnan vapautta.

   t. Marjut Langefeld

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä