Lohturuokaa Ameriikan malliin

Juuston viemää – kaupallinen yhteistyö

Valio logoJuustoinen pastavuoka pelastaa sateisen syyspäivän. Sommelier Antti Uusitalo vinkkaa herkullisen mac & cheese -reseptin ja kehottaa kokeilemaan sen kanssa amerikkalaista craft-olutta.  – Yhteistyössä Viini-lehti ja Valio.

Lähes kaikki Amerikan rakastetuimmat perinneruoat ovat tulleet Yhdysvaltoihin lukuisten siirtolaisten myötä Euroopasta, Etelä-Amerikasta tai Aasiasta. Amerikan ehkäpä kuuluisin lohturuoka, lasten suosikki ja valmisruokateollisuuden kestotähti macaroni & cheese tai lyhyemmin mac & cheese on myös kotoisin vanhalta mantereelta.

maccheeseJuustoista pastavuokaa on tarjottu Italiassa varmasti jo Marco Polon ajoista lähtien ja ensimmäiset pastan sekä juuston yhdistävät reseptit löytyvät Liber de Coquina -keittokirjasta, joka julkaistiin jo 1300-luvulla.

Sanotaan, että ensimmäisen pastakoneen Amerikkaan toi presidentti ja suuri hyvä ruoan ystävä Thomas Jefferson. Pariisista toimitettu laite otettiin käyttöön Valkoisen talon keittiössä ja vuoden 1802 menukortti todistaa, että Jefferson tarjosi valtiopäivällisellä vierailleen juustoista makaronivuokaa. Loppu on historiaa ja uskoisin, että siinä missä suomalaiset lapset sanovat rakastavansa makaronilaatikkoa, Amerikan nuoriso vannoo mac & cheesen nimeen.

Aivan kuten meidänkin rakkaimmista resepteistä, myös mac & cheesestä on kirjoitettu lukuisia ohjeita. Vielä kun tähän lisätään miljoonien äitien ja isoäitien omat versiot, suo tuntuu pettävän jalkojen alla.

Nopeimmissa resepteissä juusto sulatetaan kypsän makaronin joukkoon, seos kaadetaan vuokaan ja pinnan annetaan paistua rapeaksi kuumassa uunissa. Herkullisemmissa versioissa valmistetaan täyteläinen juustolla aateloitu valkokastike, joka sekoitetaan makaronin joukkoon ennen paistoa.

Käytettävillä juustoilla makuun saa vivahteita, joten tässä kohtaa kaikki keinot tuntuvat olevan sallittuja aina keltaisesta cheddarista suolaiseen sinihomejuustoon.

Meikäläinen haki omaan reseptiinsä innoitusta Amerikan suosituimman kotikokin Martha Stewardin keittokirjasta.

Macaroni & Cheese

400 g makaronia
3 rkl Valio voita
1/2 dl vehnäjauhoja34013_71114_6
7 dl Valio täysmaitoa
150 g Valio juustomestarin cheddar juustoraastetta
150 g Valio juustomestarin vahvempi gouda juustoraastetta
ripaus raastettua muskottipähkinää
ripaus cayennepippuria
ripaus mustapippuria

1. Keitä pasta ohjeen mukaan kevyesti suolalla maustetussa vedessä.
2. Sulata voi kattilan pohjalla ja lisää vehnäjauhot joukkoon. Anna jauhojen kypsyä hetki miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
3. Lisää sekaan lämmitetty täysmaito ja anna kastikkeen kypsyä ainakin vartin verran välillä sekoittaen.
4. Lisää lähes kaikki juustoraaste kastikkeen joukkoon ja anna sen sulaa. Säästä vähän juustoraastetta kuorrutukseen.
5. Mausta juustokastike lopuksi muskottipähkinällä, cayennepippurilla ja mustapippurilla.
6. Sekoita pasta juustokastikkeen joukkoon ja kaada seos uunivuokaan. Ripottele loput juustoraasteesta vuoan pinnalle.
7. Paista makaronivuokaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin.

Vinkki: Vaihtele rohkeasti reseptissä mainittuja juustoraasteita, niin saat aina hieman erilaisen lopputuloksen.

Juomasuositus

ale_olut_liberty_aleAmerikkalaisten lempiruoan kaveriksi rohkenen ehdottaa kalifornialaista ale-olutta. Anchor Liberty Ale syntyy San Franciscossa, jota pidetään Yhdysvaltojen pienpanimopääkaupunkina. Anchror Brewery kertoo olevansa maan ensimmäisenä pienpanimo, oluen pano aloitettiin jo vuonna 1896. Liberty Ale tuotiin markkinoille 1970-luvulla ja se kunnioittaa kansallissankari Paul Reveren muistoa. Reveren antoi hälytyksen amerikkalaisille vapaustaistelijoille lähestyvistä brittijoukoista. Amerikan vapaussodan katsotaan alkaneen tuosta hetkestä.

Anchor Liberty Ale on raikkaan greippinen ja aavistuksen kukkea olut, jonka reilu humalaisuus leikkaa tyylillä täyteläistä juustoruokaa.

Anchor Liberty Ale,  Alko 793524, 3,94 €/0,0355 l

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä