Kokeile samettista parsakeittoa parmesaanin kera

Juuston viemää – kaupallinen yhteistyö

Yhteistyössä Viini-lehti ja Valio – koska viini ja hyvät juustot kuuluvat yhteen.

Kuu kiurusta kesään, parsasta vain pari metriä.

Meikäläisen lapsuudessa parsa oli eksoottinen tuontitavara, jota kaupassa löytyi vain lasipurkista. Nykyisin perulaisia tai egyptiläisiä parsatankoja voi napata mukaan lähes jokaisesta marketista ympäri vuoden. Minulle parsa on loppukevään ja alkukesän raaka-aine, enkä nosta punttia ostoskoriini ennen kuin tuotantomaa on Pohjois-Euroopassa.

Muutama vuosi sitten matkustin viinimatkalla Ranskan ja Saksan rajapintaan Alsaceen. Vogeesien vuorijonon helmassa parsa on keväällä odotettu sesonkiherkku. Teiden varsille oli pystytetty lukuisia kojuja, joista saattoi ostaa mukaan miehekkään kokoisen puntin vaaleaa ja tuoreuttaan nitisevää parsaa.

Parsaa[1]

Lounasaikaan viinitalojen emännät nostivat pöytään höyryävän vadillisen suolavedessä keitettyjä parsatankoja, mehevää savukinkkua ja kuohkeaa hollandaise-kastiketta. Kun kyselin emänniltä, mitä viinejä he parsansa kanssa Alsacessa tarjoavat, vastaukset vaihtelivat raikkaan omenaisesta pinot blancista särmikkääseen silvaneriin.

Tuoreudella on tärkeä rooli parsaherkuttelussa. Alsacelaiset emännät kertoivat, etteivät he kelpuuta kattiloihinsa muuta kuin aamun sarastaessa katkaistuja tankoja. Me suomalaiset joudumme vähän tinkimään, mutta tuoreen parsan tunnistaminen on helppoa. Multakummun alla kasvanut vaalea parsa on tuoreena väriltään hohtavaa ja vihreä kirkasta. Tuoreen parsan nuput ovat tiiviitä ja kiinni. Kotiin tuotu parsapuntti säilyy parhaiten kosteaan keittiöpyyhkeeseen käärittynä viileässä ja pimeässä paikassa.

Keväisin parsalla kannattaa herkutella sielunsa kyllyydestä. Vihreää parsaa voi tarjota lisukkeena ja sillä voi tuoda väriä munakkaaseen tai salaattiin. Vaaleasta parsasta tehty samettinen parsakeitto vaatii kokilta vain puolisen tuntia.

Suomeen rantautunut parsainnostus näkyy myös kotimaisen parsan ilmestymisellä kauppoihin. Siinä missä Keski-Euroopassa kausi kestää muutaman kuukauden, Pohjolassa parsaa saa vain parin viikon ajan ja silloinkin ollaan lähempänä juhannusta kuin vappua.

Jos tänä keväänä tarjoutuu mahdollisuus kotimaisen parsan hankintaan, suosittelen ainulaatuisen herkun tarjoamista yksinkertaisin lisukkein. Nopeasti suolavedessä ryöpättyjen tankojen rinnalla kannattaa tarjota kullankeltaista voisulaa ja ohuita parmesaanilastuja. Italiasta Emilia-Romagnan alueella syntyneen legendaarisen juuston pikantti maku antaa kaivatun lisäsävyn keväiseen parsaluomukseen. Lautasen päälle vielä pari rouhaisua mustapippuria myllystä ja voilà, täydellinen alkuruoka on valmis.

Samettinen parsakeitto
(neljälle)

500 g valkoista parsaa
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
6 dl kasvis- tai kanalientä
2 dl kuohukermaa
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
valkopippuria

Aloita kuorimalla parsatangot. Helpoiten kuoriminen onnistuu pitämällä tankoja loivassa kulmassa leikkuulaudan päällä ja vetämällä kuorimaveistä nupusta kohti tyveä. Leikkaa parsan tyvestä parin sentin puiseva pala pois. Pilko parsat noin parin sentin mittaisiksi paloiksi.

Kuori sipulit ja valkosipulinkynsi. Pilko sipulit hienoksi.

Sulata voi kattilassa ja lisää sipulit. Anna sipuleiden kuullottua hetki ja lisää sitten parsapalat. Jatka kuullottamista, mutta ole varovainen, etteivät parsat paahdu. Tällöin keväinen keitto saa tunkkaisen ja epätoivotun maun. Lisää haluttu liemi kattilaan ja hauduta parsat kypsiksi noin 10-15 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kuohukerma sekä sitruunamehu. Mausta keitto suolalla ja valkopippurilla.

Vinkki: Voit tarjota samettisen parsakeiton rinnalla kylmäsavu- tai graavilohella päällystettyjä toasteja.

Viinisuositus: Zenato Lugana San Benedetto 2014

Zenato Lugana San Benedetto 2014

008234, Alkon tuotesivu
Valkoviini / DOC Lugana / Veneto, Italia
Zenato
Trebbiano Di Lugana
14,97 € (0,75 l)
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio

Parsakeiton seuraksi

Keväisen parsakeiton rinnalla voi maistella kepeää ja herkullisen hedelmäistä valkoviiniä, jonka kotiseutu löytyy Pohjois-Italiassa sijaitsevan Garda-järven rannalta. Zenaton perheen omistamalla Santa Christinan viinitilalla syntyvä viini on valmistettu Luganan viinialueen omasta rypälelajikkeesta, Trebbiano di Luganasta. Italialaisen valkoviinin raikkaasta tuoksusta voi erottaa sitruksia, eksoottisia hedelmiä ja aprikoosia. Nämä aromit seuraavat myös kuivan valkoviinin makuun. Kepeää ja raikasta valkoviiniä voi maistella muidenkin parsaherkkujen, kuten vihreän parsapiiraan tai grillatun parsan kaverina.

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä