Blogikirjoitukset

Kiusallinen hiljaisuus

Alkoholikeskustelu on edelleen kovin mustavalkoista. Keskustelijoina ovat vain ihmisten terveydestä huolissaan olevat, kaiken kieltävät uskovaiset sekä muutama ravintoloitsija ja pari viini- ja olutharrastajaa. Kaikki muut ovat kiusallisen hiljaa.

Alkoholikeskustelu on edelleen kovin mustavalkoista. Keskustelijoina ovat vain ihmisten terveydestä huolissaan olevat, kaiken kieltävät uskovaiset sekä muutama ravintoloitsija ja pari viini- ja olutharrastajaa. Kaikki muut ovat kiusallisen hiljaa.

Suurin osa suomalaisista haluaa vähentää holhousta ja saada viinit ruokakauppaan, mutta alkoholikeskustelu ei houkuttele. Osan keskustelun hiljaisuudesta voivat ottaa kontolleen muutamat viinipuolen alatyyliset verbalistit.

Viinin parissa viihtyvät voisivat avata suunsa. Poliitikoille pitäisi toistaa kuinka hölmöä on holhota yhtä maailman koulutetuinta kansaa. Erityisesti kaipaan suomalaisten johtajien ja elinkeinoelämän vaikuttajien panosta. He johtavat omalla esimerkillä noudattaen omia ja yrityksen arvoja.

Esimerkin ja arvojen ottaminen keskusteluun pakottaisi terveysihmiset perustelemaan näkemyksiään vertaisarvioiduilla tutkimuksilla eikä ex-johtajan kauhukuvilla. Viiniharrastajatkin voisivat kriittisesti miettiä, onko osa harrastusta oman alkavan alkoholismin peittelyä.

Tämä voisi johtaa arvojen mietintään myös Arkadianmäellä. Ehkä eduskunnan pikkujouluissa ei oksenneltaisi tai suudeltaisi kännissä ja väkisin. Kenties takinkääntö pelkän hallituksen vastustamisen vuoksi ei olisi enää sopivaa. Kakkosasuntokin olisi muualla kuin saunassa tai kalliin taksimatkan päässä.

Kenties virkamies etsisi lain perusteluihin laajasti eri näkökantoja. Ehkä hän myös odottaisi hallituksen hyväksyttyä lakiesitystä ja lähettäisi vasta sen EU:lle arvioitavaksi.

Sotea ja muita uudistuksia saatettaisiin tehdä yhteistyössä. Pääministerille voisi tulla mieleen, että ehkä sote olisi kokonaisuus, josta EU:lta voisi kysäistä. Alkoholijutuista ei tarvitse kysyä, niiden pitäisi olla tavaroiden vapaan liikkuvuuden nojalla selkeitä kysymättäkin.

Ehkä liikaa vaadittu. Johtajilla on riittävästi tekemistä oman tiiminsä kanssa. Mustavalkoinen yhteiskunnallinen keskustelu ei ole hedelmällistä.

Riskinä on, että vaaleissa pärjäävät arvojaan vain harvakseltaan tutkailevat edustajat. Uusinta alkoholilakia vastustivat muun muassa illalliselta poistettu ministeri, seksiviestejä lähetellyt ex-ministeri, takapuolia taputellut puheenjohtaja sekä olympialaisissa kännännyt ex-ministeri.

Kolumni on ilmestynyt Viini-lehden numerossa 6/2018. Kirjoittaja työskentelee viinien parissa Altia travel retailissa. Mieli­piteet ovat hänen omiaan.