Juustonystävän Lontoo

Juuston viemää – kaupallinen yhteistyö

Sommelier Antti Uusitalo vinkkaa Lontoon parhaat juusto-osoitteet. – Yhteistyössä Viini-lehti ja VValio logoalio.

Brittein saaria pilkataan usein mielikuvituksettomasta ruokakulttuurista. Se on kautta aikojen jäänyt gastronomiassa kunnostautuneiden naapureidensa varjoon ja tuntuu, että jopa britit ovat painaneet päänsä rintaan herkuttelevan Euroopan edessä.

Sanotaan, että Ranskan vallankumouksen aikaan kuninkaiden taidokkaat kokit joutuivat etsimään uuden elannon ja loivat työttömyytensä seurauksena Ranskaan lukuisia loistokkaita ravintoloita. Englannissa kuningashuone sen sijaan säilytti asemansa, ja samalla myös parhaat kokit.

Vaikka tylsän ruoan varjo leijuu edelleen Britanniassa, viime vuosikymmenten aikana on tapahtunut suuria loikkauksia. Varsinkin Lontoo on herkuttelijalle monipuolinen matkakohde.


Usein parasta matkoilla on päästä aamuvarhaisella toreille. Niillä näkee saatavilla olevien raaka-aineiden kirjon ja tavallisia kansalaisia ostoksilla.

Lontoossa herkuttelijoiden suosiossa oleva torikohde on London Bridge -rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva Borough Market, joka on nykyisin auki kuutena päivänä viikossa. Paras aika pistäytyä rautatiesiltojen alle rakennetulle markkina-alueelle on loppuviikko, jolloin kauppiaita on eniten. Aamiainen hotellissa kannattaa jättää väliin, sillä Lontoon tunnetuimmalta ruokamarkkinoilta löytyy monia kojuja, jotka tarjoavat tuoreita ostereita, perinteisiä brittipiirakoita tai tulisia espanjalaisia chorizo-sämpylöitä.


Borough Marketilta löytyy myös legendaarinen Neal’s Yard Dairy -juustokauppa. Nick Saundersin ja Randolph Hodgsonin vuonna 1979 perustaman liikkeen valikoima antaa vakuuttavan kuvan brittiläisistä maalaisjuustoista, joita saa toki testata ennen kuin kaupat lyödään lukkoon. Jos juustojen alkuperä ja valmistus kiinnostaa enemmän, kaupassa järjestetään säännöllisesti rentoja pruuveja, joissa kerrotaan myös miten esimerkiksi runsaat brittioluet sopivat juustojen kavereiksi. Juustojen ystävien iloksi toinen Neal’s Yard -juustokauppa löytyy Govent Gardenista.


Toinen perinteinen Lontoon juustokauppa sijaitsee Highbury Parkissa. La Fromagerie on Patricia Michelsonin omistama puoti, josta emäntä on halunnut tehdä elämyksellisen ostoskohteen. Siinä missä tavallisissa juustokaupoissa herkut ovat vitriineissä myyjien ja asiakkaiden välissä, La Fromageriessä herkut on nostettu esille ympäri liikettä. Juustojen runsaan tuoksun voi haistaa jo kadulle, ja aivan kuten Neal’s Yardin putiikissa, myös täällä henkilökunta on aiheesta innostuneita ja aina valmiita auttamaan vieraitaan.


Legendaarisissa tavarataloissa viihtyvä shoppailija vierailee Lontoossa Piccadillyn Fortnum & Masonissa. Vanhan tavaratalon takaa löytyy Lontoon vanhin ja edelleen toiminnassa oleva Paxton & Whitfieldin juustokauppa, joka juurtui osoitteeseen 93 Jeremyn Street jo vuonna 1894. Juustokauppa on ylpeä toimittaessaan juustot kuninkaalliselle perheelle Buckinghamin palatsiin. Myös Winston Churchillin tiedetään marssineen useita kertoja Paxton & Whitfieldin historialliseen herkkukauppaan. Valitettavasti tämän päivän nuori juustokauppias Hero Hirsh ei tiedä mitä herkkujuustoja Churchill Downstreet kymppiin tilasi.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä