Holhouksen suurvalta Suomi

Mika Vanne

Suomi on noussut Euroopan ykköseksi.

blogi_artikkelikuva_mika_vanne_227x258pxEnkä tarkoita nyt työmarkkinoiden jäykkyyttä enkä juniorien jääkiekkoa. Niissä Suomi on maailman paras. Euroopan ykkösenä ollaan holhousvaltioindeksissä. Ja selvästi. Nyt juhlitaan!

European Policy Information Centerin tuottama holhousvaltioindeksi (nannystateindex.org) on koottu tarkastelemalla tupakan, alkoholin ja ruoan verotusta, mainoskieltoja, myyntiaikoja, promootiomahdollisuuksia sekä muita kieltoja ja rajoituksia.

Käytännössä holhousvaltioindeksi kertoo, kuinka hyvin yhteiskunta on onnistunut kansalaisiaan kahlitsemaan. Mitä isompi luku sitä vähemmän kansalaisen tarvitsee itse huolehtia ja olla vastuussa omista asioistaan.

Suomen pisteet 53,7 ovat aivan omaa luokkaansa. Kakkoseksi jäänyt Ruotsi sai vain 40,6 pistettä. Kerrankin voitettiin Ruotsi selvästi. Britanniassa uutisoitiin, että siellä on eniten veroja, kieltoja ja rajoituksia EU:ssa. Turhaan juhlivat. Britannia jäi kauas voittaja Suomesta 35 pisteellään. Ehkä saarella ei tiedetty Suomen ja Ruotsin kuuluvan Eurooppaan.

EU-maiden keskiarvo on 20,4 ja keskihajonta 8,7 pistettä. Suomen voitto on siis musertavan ylivoimainen. Listan toisessa päässä Tšekillä on vaivaiset 8,8 pistettä. Mitenhän tšekkiläiset pärjäävät kun joutuvat itse huolehtimaan itsestään? Saksakin sai vain 9 pistettä. Seuraavaksi holtittomimpia oltiin Luxemburgissa, Hollannissa, Slovakiassa ja Itävallassa. Niissä joutuu ottamaan ihan liikaa vastuuta itsestään ja omista valinnoistaan. Välttäkää näitä maita!

Suomi luonnollisesti voitti alkoholisarjan EU:n kovimmalla olutverolla, toiseksi kovimmalla viinaverolla ja kolmanneksi kovimmalla viiniverolla. Alkon monopoli, tiukimmat alkoholin myyntiajat ja promootiokielto tukivat Suomen hienoa ykkössijaa. Mainontaakin sallitaan onneksi vain hyvin rajoitetusti ja vain miedoille. Tästä on vaikea panna paremmaksi.

Ruokasarjassa Suomi oli vasta toinen, sillä Unkarissa oli harmillisesti vielä enemmän veroja kuin Suomessa. Kohta tosin joudutaan keksimään uusia veroja, kun EU:n laittomaksi toteama makeisvero joudutaan poistamaan. Onneksi vichyä voidaan edelleen verottaa. Puolet maista on niin surkeassa jamassa, ettei niille herunut yhtään pistettä. Ruotsi voitettiin taas selkeästi. Se sai vain yhden pisteen.

Holhousvaltioindeksiin sisältyvän analyysin voi jättää lukematta. Siinä vertailtiin indeksin pistemääriä alkoholin kulutukseen, tupakoinnin määrään ja elinajanodotteeseen. Jostain kumman syystä minkäänlaista korrelaatiota ei löytynyt. Varmaan joku virhe. Onkohan rajoitukset liian löysiä?

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 8 kommenttia artikkeliin ”Holhouksen suurvalta Suomi

  1. Upea kirjoitus! Paljon muissa EU-maissa reissanneelle Suomi näyttäytyy vertailussa lähes George Orwell 1984-romaanin kaltaiselta, kansan kontrolloinnin kalsealta loukulta. Olisihan se täysin mahdoton ajatus, että täällä myytäisiin hotellin aulan kylmä-automaatista keskellä yötä olutta. Herra paratkoon, sehän ajaisi tämän maan kohti väistämätöntä tuhoa. Saati sitten jos viinit olisivat ruoka markettien hyllyillä sen sijaan, että ne ovat myynnissä 5 metrin päässä kauppakeskuksen Alkossa. Se jos mikä tietäisi varmasti tämän oletetun ”rappiokansan” lopullista moraalin menetystä. Todettu vain on, että Jeppe juo, jos Jeppe haluaa juoda. Ja kun Jeppe ei saa lisää juotavaa rajoitettujen myyntiaikojen ulkopuolella, niin Jeppe soittaa tutulle viinatrokarille, joka tuo kotiinkuljetuksella taatusti harmaata taloutta tukevaa alkoholipitoista juotavaa ovelle asti. Se mitä liitännäis-ilmiöitä tämän kaltainen bisnes synnyttää, sallittakoon jäädä tämän lukijoiden oman mielikuvituksen varaan. Varmaa on vain se, että näyttävät ihmiset elävän, työskentelevän ja aivan hyvin voivan niissäkin maissa, joissa jotkin nautinto- ja päihdyttävien aineiden käyttöä koskevat valinnat on jätetty ihan yksilön oman harkkinan alaisuuteen…

  2. En ole ollenkaan samaa mieltä kirjoittajan kanssa…
   Minusta on päivänselvää mihin me tarvitsemme veroja ja sääntelyjä. Me tarvitsemme rahaa alkoholista syntyvien haittojen ja sairauksien korjaus- ja hoitokustannuksiin. Sääntelyä tarvitaan haittojen ennaltaehkäisyyn = yhteisten rahojen säästämiseen. Nyt kun puhutaan mm. kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajojen nostamisesta tarkoittaa se samalla, että hyväksytään kulutuksen kasvu joka tarkoittaisi vuositasolla yli sata alkoholista johtuvaa kuolemaa lisää.
   Kohtuuttoman kova on työnantajille alkoholista koituva kustannus jo nyt; Kaksi miljoonaa alkoholista johtuvaa työstä poissaoloa. Tämänkään luvun ei soisi kasvavan. Kulutus ja haitat on saatu laskusuuntaan ja sillä tiellä pitää pysyä. Ja mainonnan rajoitusten keskeinen tehtävä on lastemme suojelu. Tehtävillä päätöksillä on mahdollista jatkaa myönteistä kehitystä.

  3. Mikalta jälleen mainio kirjoitus! Suomi holhoaa kansalaisiaan kehdosta hautaan. Kaksikielisen perheen äitinä olen huvittuneena seurannut saksalaisia lastenohjelmia, joista virallisimmatkin kertovat että ”pääsiäisenä herkutellaan ja juodaan viiniä” ja niissä näytetään alusta asti alle kouluikäisille lapsille kuinka viiniä, samppanjaa, jopa väkeviä — tai tietenkin saksalaiseen tapaan olutta — valmistetaan. Ja niissä jopa näytetään kuinka näitä juomia juodaan ja vieläpä ilman mitään negatiivisia seurauksia! Kuvitelkaapa sama suomalaisiin lastenohjelmiin! Täällä tuskin saa edes sanaa ”viini” mainita lapsille…

  4. Vai ei voi laittaa paremmaksi. Paljon on näkynyt vaatimuksia keskioluenkin Alkoon panttaamiseksi. Vielä on siis varaa parantaa. Eihän kuluttajien arvostelukykyyn sovi luottaa. Ei holhoamisella näyttäisi olevan mitään rajaa.

  5. Marko Laitinen, tilastoanalyysi osoittaa päivänselvästi, että tämänhetkisillä sääntelytoimenpiteillä ei ole vaikutusta kulutukseen. Suomi on holhousindeksin ylivoimainen ykkönen, mutta kulutuslukemat ovat keskitasoa. Vastaavasti holhousasteikon häntäpäähän sijoittuvissa Belgiassa, Alankomaissa, Kyproksella ja Italiassa kuluu alkoholia reippaasti Suomea vähemmän.

   Olen samaa mieltä, että ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarvitaan, mutta on selvää, että kieltolinja on väärä toimenpide.

  6. Onkohan alkoholivero keksitty ja asetettu siksi, että sillä hillittäisiin suomalaisten juomista, ei oikein tunnu siltä. Aina on juotu alkoholijuomia, aikojen alusta lähtien ja eri tavalla eri kulttuureissa. Meillä Suomessa vain ei oikein osata suhtautua alkoholijuomien ”oikeanlaiseen” käyttöön. Euroopassa tilanne on aivan toinen. Meillä alkoholipitoisilla juomilla on kielletyn hedelmän leima ja se mikä on vähänkin kiellettyä tai rajoitettua, kiinnostaa. On aika kummallista, että alkoholia valmistetaan kansan nautittavaksi oikein valtiovallan taholta, ja sama instanssi asettaa sille rajoituksia ja säännöksiä, jotta sitä ei juotaisikaan, ainakaan siinä mitassa kuin sitä meillä juodaan ja halutaan saada. Ensin annetaan ja sitten otetaan. Vaikuttaa kaksinaismoraalilta. Olenkin sitä mieltä, että oikeastaan alkoholiveroissa on kysymys valtion pohjattoman kassan täyttäminen, vaikka pohjattomana se ei todellakaan täyty. On keksitty hyvä keino viedä kansalta rahaa, kun se on niin helppoa. Mitä tulee alkon rahoittamaan terveystutkimuksiin alkon käytön suhteen, vaikuttaa sekin olevan jollain tavalla kaksinaismoraalia, ensin juotetaan kansalaiset sairaaksi alkosta, sitten tutkitaan seurauksia. No, alkon kuluttajista saadaan hyviä koekaniineja. No, totta on, että alkon käytön haitat ovat pahimmillaan vakavia, mutta voisi sanoa, mitäs juot. Meillä Suomessa on alkon käytön suhteen paljon opittavaa, olemme kaukana eurooppalaisesta alkoholikulttuurista, samoin kuin, ikävä kyllä, kaukana monesta muustakin eurooppalaisesta elämäntavasta ja suhtautumistavasta.

  7. Kömpelö veto. Valtio olemme me. Se jolla on varaa juoda sillä on varaa maksaa verojakin ja osallistua alkoholihaittojen paikkailuun.

  8. Lopettakaa nyt tuo jatkuva holhousitkeminen.
   Olisiko jotain rakentavaa esitettävänä?
   Kummaa kun ei oltu huomattu Saksan kulutuslukuja (indeksi9 ).
   Katsellaanko seuraavaksi maksakirroosivertailua…

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä