Herkutellaan juustolla, lämmitellään glögillä

Kolumni – kaupallinen yhteistyö

Jouluun on aikaa pari viikkoa ja glögikausi käy kuumimmillan.

Moni kuvittelee, että suomalainen glögiperinne ulottuu vuosisatojen päähän. Todellisuudessa mausteista ja lämmintä viiniä on meillä maisteltu vasta reilun sadan vuoden ajan. Glögi saapui suomeen Itämeren yli Ruotsista, jossa lämpimällä mausteviinillä on torjuttu kaamosmasennusta jo 1600-luvulta lähtien.

Kaikki sai alkunsa kuitenkin jo yli 2000 vuotta sitten:
Ennen lasipullojen keksimistä syksyllä valmistetulla viinillä oli tapa muuttua kitkeräksi jo ennen joulua. Italialaiset keksivät makeuttaa viiniään hunajalla ja lämmittää juomaa epämiellyttävän maun hälventämiseksi. Varakkaimmilla perheillä oli myös mahdollisuus lisätä juomaan idästä tuotuja mausteita, joiden arvo hipoi tuohon aikaan kullan hintaa. Lämmintä mausteisen makeaa viiniä maisteltiin sydäntalvella.

100-luvulla elänyt roomalainen gastronomi Marcus Gavius Apicius kirjoitti ensimmäisen tähän päivään säilyneen glögireseptin:
Mittaa 15 libraa hunajaa kuparikattilaan, jossa on kaksi sextariusta viiniä. Hauduta viiniä lämmittämällä seosta hiljaisella tulella kuivilla puilla ja sekoita keittämisen ajan. Jos seos alkaa kiehua, hillitse sitä lisäämällä viiniä tai siirtämällä astia pois tulelta, jolloin kiehunta vaimenee itsestään. Kun seos on jäähtynyt, lämmitä se uudestaan. Tee tämä vielä kaksi kertaa ja nosta kattila sitten vasta tulelta. Kuori seuraavana päivänä vaahto pois. Lisää sitten neljä unciaa vastajauhettua pippuria, kolme seripulusta mastiksipihkaa, yksi drakma narduksen lehtiä ja sama määrä sahramia. Lisää vielä viisi kuivattua taatelia, jotka on pehmennetty viinissä. Sitä ennen kuitenkin lisää viiniä sellainen määrä, että seoksesta tulee sopivan makuinen. Kaada tämän päälle mietoa viiniä kahdeksantoista sextariusta. Lopuksi puhdista viini hiilillä.

Mausteisen viinin suosio siirtyi kohti pohjoista saksankielisiin maihin, jossa talvijuoma sai nimen glühwein eli hehkuviini. Vielä tänäkin päivänä höyryävä ja mausteinen juoma tuoksuu kaikilla eurooppalaisilla joulumarkkinoilla.

Vaikka suomessa glögi on varsin nuori joulun ajan juoma, valikoimaa löytyy melkoisesti. Pelkästään Alkon hyllyihin ilmestyi joulun alla 18 glögiä, joista löytyy vaihtoehtoja valkoisten, punaisten, perinteisten ja modernien juomien ystäville.
Ehkäpä jännittävin hetki glögikaudessa on ruotsalaisen Blossan lanseeraus loppusyksystä. Blossan vuosikertaglögissä eivät tuoksu pelkästään perinteisen joulumausteet, vaan aromeja on uskallettu hakea milloin klassisesta Earl Gray -teestä, laventelista tai yuzu-hedelmistä. Tänä vuonna Blossan sekoittajat ovat käyttäneet inspiraation lähteenä Norrlannin metsien tuoksuja ja makuja. Blossa 16 -glögissä maistuvat perinteisten glögimausteiden rinnalla variksenmarja ja koivunmahla.

blossa16_studio_landscape_1px

Blossa 16
Alko 359837, 13,99 €

Makea ja mausteinen glögi onhyvää sellaisenaan, mutta joulunajan lämpimän juoman seuraan sopivat myös pienet pikkusuolaiset tai herkuttelujuustot. Mausteisen juoman rinnalle kannattaa pöytään nostaa voimakkaita ja pitkään kypsytettyjä juustoja tai suolaista sinihomejuustoa. Voimakkaiden juustojen luonteikas maku pärjää mausteisen viinin seurassa.

salaneuvos-vanhempi_juusto_valio

Valio toi syksyllä markkinoille juustouutuuden, jonka voimakas, vivahteikas ja pähkinäinen maku sopii mausteisen talvijuoman rinnalle. Valio Salaneuvos Vanhempi saa legendaarisen Mustan emmentaalin tapaan kypsyä yhdeksän kuukauden ajan ennen kuin se pääsee herkuttelijoiden iloksi kauppojen hyllyihin. Vanhempaa Salaneuvosta ja Blossa 16 -glögiä voi maistella vaikkapa joulupukin koputtelua odotellessa.

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä