Blogikirjoitukset

Fleksaa fleksaa

Ravintoloissa työskentelevät tutut ovat jo pitkään kertoneet laktoosi-intolerantikko-vegaanista, joka kyselee tarkasti alku- ja pääruokien raaka-aineista. Kaveri on oikeasti huolissaan, ettei vain syö maitoa tai lihaa. Kunnes tulee jälkiruoan vuoro – joo, kyllä se kermavaahto on ihan okei. Ei tarvitse ihmetellä, miksi monet kokit ovat kaljuja. Opin vastikään seminaarissa, että tämähän on uusi trendi. Nimeltään fleksitarismi […]

Ravintoloissa työskentelevät tutut ovat jo pitkään kertoneet laktoosi-intolerantikko-vegaanista, joka kyselee tarkasti alku- ja pääruokien raaka-aineista. Kaveri on oikeasti huolissaan, ettei vain syö maitoa tai lihaa. Kunnes tulee jälkiruoan vuoro – joo, kyllä se kermavaahto on ihan okei.

Ei tarvitse ihmetellä, miksi monet kokit ovat kaljuja.

Opin vastikään seminaarissa, että tämähän on uusi trendi. Nimeltään fleksitarismi eli fleksaus. Sotkin sen jo hetken flossaukseen. Onneksi paikalla oli trenditietoisia valistamassa setää. Fleksauksessa voit olla vege vaikka aamupäivän, mutta kuuden jälkeen alkaa lehmä maistua. Toisin ehkä vain torstaisin.

Sopii minulle. Alkuviikosta saatan olla urheilija ihan monta tuntia. Tiistaista lähtien vähän vähemmän. Tarkemmin ajatellen fleksauksen oivaltaminen helpottaa elämää kummasti.

Viinitrenditkin alkavat olla ihan ymmärrettäviä. Yhtäältä halutaan luomua ja natua ja biodynaamista ja mitä niitä nyt onkaan. Sitten samaan hengenvetoon olisi kiva saada vain vähän alkoholia sisältävää vähäkalorista viiniä.

Olin kuvitellut, että trendit ovat loogisia. Ymmärrän, että on ihmisiä, jotka haluavat viinin ilman mitään lisäaineita ja tekniikoita. Nämä tyypit saattavat karsastaa jopa viinien prosessointiaineita, joista ei jää viiniin mitään jäämiä. Ymmärrän myös, että osa ihmisistä haluaa viinissä olevan vähän alkoholia ja siten myös vähän kaloreita.

Olin väärässä. Nykyään tyypit himoitsevat vähäalkoholista ja vähäkalorista luomuviiniä. Se vasta onkin paradoksi, sillä vähäalkoholinen luomuviini ei ole enää kovin luomu. Jotta viinistä saadaan vähäalkoholinen, alkoholia poistetaan – ja tähän tarvitaan tekniikkaa useamman tavallisen viinin edestä. Ja kun alkoholia on poistettu, on jotenkin vielä varmistettava, että jäljelle jäänyt vähäalkoholinen juoma vielä maistuukin jollekin. Ei kovin luonnonmukaiselta kuulosta. Toki alkoholipitoisuus saadaan jäämään alas myös keskeyttämällä käyminen. Silloin tosin sokeria jää viiniin saman verran kuin kokikseen. Ei sekään kovin terveellistä.

Mutta jos fleksaa, niin kaikki käy. Aamulla voi vaikka nauttia fressiä hilkun makeaa vähäalkoholista, niin lähtee päivä käyntiin. Loppuillasta voi sitten vaihtaa trendiä ja alkaa lipitellä kuivia ja sameita alkuviinejä.

Kolumni on ilmestynyt Viini-lehden numerossa 5/2018. Kirjoittaja työskentelee viinien parissa Altia travel retailissa. Mieli­piteet ovat hänen omiaan.