Blogikirjoitukset

Tuhma vai kiltti?

Runsas marjaisuus, paahteisuus, tuhti hedelmä ja pyöreät tanniinit antavat eduskuntaan kahteen eri puolueeseen palaavalle Paavolle vihdoin ihan Kaiken.

Kolumni. Parahin Joulupukki, aloitan tunnustuksella. Olen ollut vuoden aikana melkoisen ilkeä. Joskus satiirinen, mutta usein kieleni on ollut terävä. Kiltteys on ollut vajavaista. Siksi en toivo itselleni joululahjaa, vaan haluan auttaa sinua.

Viini on mainio lahja. Se on aito maataloustuote, paikallisen viljelijän ja käsityöläisen taidonnäyte. Siinä yhdistyvät luonto ja tekniikka, tiede ja taide sekä elämys ja nautinto. Viini yhdistää ystävät ja eri mieltä olevat etsimään tasapainoa, eleganssia ja moniulotteisuutta.

Hyvä Joulupukki, Olen valinnut puolestasi lahjat muutamalle tunnetulle henkilölle.

Presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio – Hewitson Baby Bush Mourvèdre

Kepeä ja hedelmällinen viini, jossa hieman puuterimaiset tanniinit. Loistava kinkkuviini. Ja vaikka jouluna on vielä aikaa h-hetkeen, niin tällä viinillä pääsee kevään tunnelmiin ja pohtimaan, mistä ne vauvat tulevatkaan.

Pääministeri Juha Sipilä – Flying Solo Grenache Syrah

Kevyt, elegantti ja marjainen viini sopii mainiosti kinkun kanssa. Samalla voi vaipua muistelemaan keväistä ikimuistoista lentoretkeä Saulin portille Naantaliin.

Antti Rinne – Château Montus

Antti on ollut vähän montus, mutta ehkä sieltä vielä noustaan. Madiranin kulttiviini on ehkä liian tuhti pastalle, mutta kovat jouluiset juustot sopivat sille erinomaisesti.

Timo Soini – Sarvet Tinto

Timolla on jo paksu nahka. Siihen vielä lisäksi sarvet, niin ministerin paikan suojaus on täydellinen.

Li Andersson – Xavier 100 % Rouge

Tämä jouluinen, tummasävyinen Rhonen viini pitää Lin linjan näyttävästi. Pelkkää punaista. Ihan niin kuin kaikissa hallituksen esityksissä.

Touko Aalto – Love Noir Pinot Noir

Tästä ei pukki puhuta tämän enempää. Sinä kyllä tiedät.

Paavo Väyrynen – Kaiken Ultra Malbec

Runsas marjaisuus, paahteisuus, tuhti hedelmä ja pyöreät tanniinit antavat eduskuntaan kahteen eri puolueeseen palaavalle Paavolle vihdoin ihan Kaiken.

Pekka Puska – Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro 2016

Kuivahtaneista rypäleistä tehtyä puolikuivaa punkkua lipitellessä voi etsiä oikeaa ironiaa vaikka insinöörien somessa julkaistuista THL:n, Alkon ja Valviran tilastoihin perustuvista laskelmista. Niiden mukaan saatavuus ei lisää kulutusta.

Ismo Tuominen – Aresti Codigo de Familia 380

Pieni jouluinen leikkimielinen Aresti perheen kanssa tekee hyvää. Ehkäpä näiden mahtavien makujen äärellä voi rauhoittua ja pohtia miten etämyyntisäännökset saisi rakennettua selkeiksi ja ymmärrettäviksi.

Rakas Joulupukki, ehkä sittenkin pyytäisin jotain myös itselleni. Luulen, että minulle sopisi Portugalin helmi. Bastardo.

Rauhallista ja armollista Joulua!

 

Kolumni on ilmestynyt Viini-lehden numerossa 9/2017. Kirjoittaja työskentelee viinien parissa Altia travel retailissa. Mieli­piteet ovat hänen omiaan.