Villi ja pirskahteleva pét nat – katso neljä kuplivaa!

pét nat

Olet ehkä jo törmännyt termeihin pét nat, pétillant naturel, méthode ancestral tai col fondo. Ne kaikki viittaavat samaan viinityyliin. Pét nat on lyhenne ranskalaisesta sanaparista pétillant naturel, ”luonnollisesti kupliva”. Col Fondo taas tarkoittaa “with the bottom”, sakkojen kera. Col Fondot ovatkin tavallisesti sameahkoja ja pirskahtelevia, italiaksi frizzante. Maista ainakin nämä neljä herkullista pét natia!

Omenakuohuviiniä Suomesta? Oi kyllä!

Omenakuohuviini

Omenatarhalla Rymättylässä kasvaa vaatimattoman näköisiä talviomenoita. Älä anna ulkonäön hämätä, niistä syntyy samppanjamenetelmällä kotimaista omenakuohuviiniä.

Maastopalo tuhosi viinitarhan – miten kävi tuottajalle?

Maastopalo viinitarha

Neljä vuotta sitten Portugalissa riehui tuhoisia maastopaloja, jotka polttivat muutamassa minuutissa kaiken, mitä kohdalle osui – myös useita viinitarhoja ja viininvalmistamoja. Osa viininviljelijöistä luovutti, osa jatkaa viljelyä. Palon jälkeen moni asia on kuitenkin toisin.

Barolo, Barbaresco ja muut upeat, italialaiset nebbiolot

Nebbiolo

Kaipaatko suussa räjähtäviä tanniineja ja kukkeita, herkkiä aromeita? Niitä on nimittäin luvassa. Vahvatanniininen Nebbiolo-rypäle on useiden laatuviinien takana. Tunnettujen barolon ja barbarescon lisäksi rypäleestä valmistetaan muitakin upeita laatuviinejä.

Zinfandel on pataruokien luottokumppani

Zinfandel + pataruoka

Kalifornialaistuneesta lajikkeesta valmistetut lämmittävät viinit maistuvat syksyisten ja talvisten pataruokien seurassa. Zinfandel tosin taipuu monenlaisten ruokien kumppaniksi.