Villi ja pirskahteleva pét nat – katso neljä kuplivaa!

Olet ehkä jo törmännyt termeihin pét nat, pétillant naturel, méthode ancestral tai col fondo. Ne kaikki viittaavat samaan viinityyliin. Pét nat on lyhenne ranskalaisesta sanaparista pétillant naturel, ”luonnollisesti kupliva”. Col Fondo taas tarkoittaa “with the bottom”, sakkojen kera. Col Fondot ovatkin tavallisesti sameahkoja ja pirskahtelevia, italiaksi frizzante. Maista ainakin nämä neljä herkullista pét natia!
Tšekkiviinit nostavat päätään – missä mennään, Moravia?

Tšekin kaakkoiskulmassa kumpuileva Moravia on puhtaan hedelmäisten ja persoonallisten viinien alue, jolla on vahva halu nostaa profiiliaan yhä korkeammalle. Kävimme syyskuussa katsomassa, mitä alueella on tällä hetkellä tarjota.
Viiniä kahdelta mantereelta: Penfoldsin viini syntyy kahdessa eri maassa

Penfoldsin viinitila lanseerasi aiemmin tänä vuonna punaviinin, jonka etiketissä viinin kotipaikaksi on merkitty koko maailma. Uudenlaista ajattelua ja sopeutumista vaaditaan myös viinintekijältä, kun satoa korjataan kahdelta eri mantereelta.
Omenakuohuviiniä Suomesta? Oi kyllä!

Omenatarhalla Rymättylässä kasvaa vaatimattoman näköisiä talviomenoita. Älä anna ulkonäön hämätä, niistä syntyy samppanjamenetelmällä kotimaista omenakuohuviiniä.
Vanhat viinit – uhka vai mahdollisuus?

Ikääntyneet viinit maksavat usein omaisuuksia eikä järkevän hintaisia ole helppo löytää. Poimi Viinilehden vinkit vanhojen viinien valintaan!
Mikä on hyvä paikka viinien säilyttämiseen kotona?

Moni pähkäilee viinien säilytyksen kanssa. Tässä vinkkimme viinien kotisäilytykseen.
Blaufränkisch – itäisen Keski-Euroopan herkku

Tummakuorinen, tanniininen, tumman marjainen ja mausteinen Blaufränkisch on Itävallan ja itäisen Keski-Euroopan lajike, jonka nimi johtaa keskiajalle.
Maastopalo tuhosi viinitarhan – miten kävi tuottajalle?

Neljä vuotta sitten Portugalissa riehui tuhoisia maastopaloja, jotka polttivat muutamassa minuutissa kaiken, mitä kohdalle osui – myös useita viinitarhoja ja viininvalmistamoja. Osa viininviljelijöistä luovutti, osa jatkaa viljelyä. Palon jälkeen moni asia on kuitenkin toisin.
Barolo, Barbaresco ja muut upeat, italialaiset nebbiolot

Kaipaatko suussa räjähtäviä tanniineja ja kukkeita, herkkiä aromeita? Niitä on nimittäin luvassa. Vahvatanniininen Nebbiolo-rypäle on useiden laatuviinien takana. Tunnettujen barolon ja barbarescon lisäksi rypäleestä valmistetaan muitakin upeita laatuviinejä.
Pippurisen mausteinen syrah on riistakauden kruunaamaton kuningas

Täyteläiset syrah-viinit sopivat mainiosti liharuokien kumppaniksi. Mitä voimakkaampi viini, sitä tummempaa lihaa ja riista sen kanssa kannattaa tarjota. Nappaa pullo syrah’ta ostoskoriin ja anna riistakauden viedä mennessään.
Merlot – maailman viljellyin lajike on ruokapöydän moniottelija

Merlot-viinit ovat ruokapöydän moniottelijoita mutta yleensä Merlot maistuu mehukkaana täyteläisyytenä erilaisissa sekoiteviineissä.
Carménère – liha- ja sieniruokia rakastava rypäle

Liharuokia rakastavat carménère-viinit sopivat syksyisten sieni- ja riistaruokien kumppaneiksi.
Zinfandel on pataruokien luottokumppani

Kalifornialaistuneesta lajikkeesta valmistetut lämmittävät viinit maistuvat syksyisten ja talvisten pataruokien seurassa. Zinfandel tosin taipuu monenlaisten ruokien kumppaniksi.