Maidon ja juustojen taitajat

Lähiruokayrittäjät Annika Heikkilä ja Pekka Moisio toimittavat baristojen himoitsemaa luomumaitoa pienpaahtimoihin ja trendikahviloihin. Marraskuussa aukesi myös ”maitolaituri” kaupunkilaisten iloksi Hakaniementorille.
Terveisiä vuoristosta: Reblochon ja 2 x juomasuositus

Reblochon on pieni ja pyöreä ranskalainen alppijuusto. Sen maku on melko mieto, hedelmäinen ja täyteläisen kermainen ja se toimii niin pinot noir -punaviinin kuin kuohuviininkin kanssa.
Laguiole-juusto on roseeviinin kaveri – 2 x juomasuositus

Etelä-ranskalainen Laguiolen kylä on tunnettu pihviveitsistä, laatukorkkiruuveista ja kylän mukaan nimetystä laguiole-juustosta. Tukevalle veitselle onkin käyttöä, kun pöytään nostetaan iso juustotahko.
Halloumi on grillistä tuttu – parita sille nämä viinit!

Kesällä monen suomalaisen grillissä tirisee kyljysten ja makkaroiden lisäksi halloum-juusto. Kyproslaisen juuston kanssa maistuu kreikkalaiset valkoviinit.
Provolone on herkullinen italialainen juusto – katso juomasuositukset!

Vaalea provolone-juusto tunnetaan melkeinpä paremmin Yhdysvalloissa kuin kotimaassaan Italiassa. Se maistuu kuitenkin herkulliselta italialaisten viinien parina.
Roseeviini ja juusto: 3 x tajunnan räjäyttävä yhdistelmä

Roseeviinit sopivat erinomaisesti ruokajuomaksi ympäri vuoden, mutta varsinkin kevään tullen roseeviini pääsee oikeuksiinsa. Se sopii erinomaisesti kevään ruoille ja varsinkin juustojen seuraan. Tässä kolme tajunnan räjäyttävää juusto + viini -yhdistelmää.
Langres-juusto ja 2 x viinisuositus

Champagne tunnetaan maailman kuuluista samppanjoista, mutta gastronomisesti koillisranskalainen maakunta on sangen köyhää seutua. Herkullisen poikkeuksen tekee pieni ja ryppyinen hurmuri, langres-juusto.
Saariston gouda on erinomainen joulujuusto

Vuoden tärkeimmän ruokajuhlan kunniaksi pöytään nostetaan pitkään ja hartaasti kypsytettyjä juustoja. Kokeile perinteistä goudaa, mutta ei hollantilaista vaan vaihteeksi ahvenanmaalaista. Ålansdsmeijerietin JouluGouda on suomalainen joulupöydän juustotähti.
Makkara-juustoplatter ja juusto-viiniparit

Juusto ja viini. Siinäpä sellainen pari, joka saa aina veden kielelle. Kokoa talvinen, tuhti makkara-juustoplatter ja kaada lasiin sille sopiva viini. Ota talteen myös muut juusto-viiniyhdistelmät.
Stadilainen Klippan ja 3 x juomasuositus

Suomessa on lukuisia pienjuustoloita, mutta pääkaupunkiseudulla vain yksi. Helsingin Meijeriliike nimeää juustonsa Helsingin paikkojen mukaan.
Peltolan Blue -sinihomejuusto ja kolme täydellistä juomaa

Suonenjoki on Suomen tunnetuin mansikkapitäjä ja myös kermaisen Peltolan Blue -sinihomejuuston koti.
Keisarin juusto ja 3 juomasuositusta

Keisarin juusto on kuninkaallinen juusto Pohjanmaalta, joka maistuu valkoviinin tai tumman vehnäoluen kanssa. Katso juomasuositukset.
Aika kaivaa jälkiruokaviinit kaapista! Katso makuparit jalohomeisille viineille

Jalohomeen kurtistamien rypäleiden mehusta syntyy maailman upeimpia jälkiruokaviinejä. Nyt onkin aika kaivaa kaapin perukoilta jälkiruokaviinit ja mätsätä niille mainiot makuparit.