Arvio
Tämän viikon viinivinkkini on runsas, mutta ryhdikkään terhakas valkoviini Portugalista. Viinissä on raikkaan avoin, reilun kypsän omenainen, persikkainen ja kukkaisenkin parfyyminen tuoksu. Tuoksua seuraa kuiva ja mausteisen hedelmäinen maku. Tuoksusta erotettavien aromien lisäksi maussa on sitruunaisuutta ja vihreäsävytteistä yrttisyyttä. Mausteisuus ja hapokkuus tuovat hieman jopa raskaaltakin tuntuvaan suutuntumaan ryhtiä. Kokonaisuus jättää pitkähkön, nielua lämmittävän jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Runsaan, Alvarinho –lajikkeesta valmistetun valkoisen vinkun kera maistuu mehevä, syksyinen ahvenannos. Poista ahvenfileistä ruodot leikkaamalla veitsellä siisti v-viilto fileisiin. Mausta kalat suolalla ja pippurilla. Valmista yksinkertaisen herkullinen kastike lämmittämällä hiljalleen kattilassa yhtä paljon smetanaa ja kuohukermaa. Lisää joukkoon hienonnettua tilliä, rouhaisu mustapippuria, sitruunanmehua, hyppysellinen cayennepippuria ja ripaus suolaa. Kiehauta kastike. Kuumenna paistinpannu ja paista ahvenfileisiin voissa kaunis pintaväri. Käännä fileet ja lisää paistinpannulle kiehautettu kastike. Tarjoile mehevän perunalisäkkeen tai riisin ja yrttisen Vinho Verde Alvarinhon kera.