Kesäisiä aromeita tulvivat sauvignon blancit ovat parhaimmillaan salaattien ja kalaruokien kumppanina. Kokeile mustikkaista mustekalasalaattia ja Marlborough’n alueen sauvignon blancia. Herkullinen yhdistelmä.
Mustikkainen mustekalasalaatti
4 annosta, valmistusaika 25 min + kypsennys ja maustuminen 6 h
gluteeniton, maidoton, munaton
Ainekset:
1 (1 kg) mustekala (pakaste)
Marinadi:
1 dl rypsiöljyä
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl punaviinietikkaa
1 sitruuna (kuori ja mehu)
1 tl hienoa (meri)suolaa
1 tl kuivattua oreganoa
rouhittua mustapippuria
Mustikkavinegretti:
1 dl (pakaste)mustikkaa (kotimaista)
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1/2 tl suolaa
Salaattipohja:
1 rasia (noin 150 g) salaattiversosekoitusta
1 rasia (250 g) pensasmustikkaa tai mustikoita
2 varsisellerin vartta
1 pieni fenkoli
Valmistusohje:
1. Putsaa ja paloittele sulanut mustekala. Poista keskellä sijaitseva ”rusto”, jätä lonkerot kokonaisiksi. Myös mustekalan pään voi käyttää. Voit myös kypsentää mustekalan kokonaisena, jolloin kypsennysaika on pidempi.
2. Nosta paloiteltu mustekala paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna sellaisenaan keskilämmöllä. Anna nesteiden irrota hiljalleen 10-15 minuuttia ja peitä kattila kannella.
3. Jatka kypsentämistä kannen alla, miedolla lämmöllä noin tunnin. Nosta mustekala kattilasta
4. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa.
5. Kaada marinadi kypsän, vielä hieman lämpimän, mustekalan päälle.
6. Anna mustekalan maustua jääkaapissa, mieluiten seuraavaan päivään.
7. Mittaa mustikkavinegretin ainekset tehosekoittimeen.
8. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi, voit myös käyttää sauvasekoitinta. Säilytä kylmässä.
9. Pese ja kuivaa salaatit ja kasvikset.
10. Suikaloi varsiselleri ja fenkoli.
11. Kokoa salaatti tarjoiluastiaan, mausta mustikkakastikkeella. Nostele päälle marinoituneet mustekalanpalat.