Hurmaavaa ja helppo bouillabaisse syntyy nuotiolla tai metsäpalovaroitusten vallitessa trangialla. Retkijuomaksi sopii loistavasti saksalainen Pinot Noirista valmistettu roseeviini. Pfalzilainen, marjainen, mineraalinen ja sitruksinen rosee ja tölkkisimpukoista valmistettu nuotiosoppa vievät kielen mennessään.
Alkon tuotesivu
Nuotio-bouillabaisse
4-6 annosta, valmistusaika 1 h 10 min
munaton, maidoton
Ainekset:
noin 600 g kalaa & äyriäisiä (ahvenia, haukea, katkarapuja, tölkkisinisimpukoita)
½ fenkoli
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2–3 rkl oliiviöljyä
5 dl valkoviiniä
1 tlk kuorittuja tomaatteja
8 dl kalalientä
1 appelsiinin mehu (josta 1 rkl rouilleen)
ripaus sahramia
ripaus mustapippuria
suolaa
Rouille:
1 pala vaaleaa leipää (kuivaa)
1 rkl appelsiinimehua
ripaus sahramia
1 iso keltuainen
1 valkosipulinkynsi
2 tl savupaprikaa
1 tl Dijon-sinappia
1 dl oliiviöljyä (mietoa)
Valmistusohje:
1. Tee rouille. Laita kuivahtanut leipäpala kylmään veteen likoamaan.
2. Purista appelsiinista mehu lasiin ja ota siitä 1 rkl pieneen kippoon. Ripottele kippoon sahrami. Sekoita sahrami ja mehua, kunnes sahrami liukenee.
3. Purista leipäpalasta vedet pois ja laita tehosekoittimen kulhoon. Lisää sahramiliemi ja loput ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta. Soseuta sileäksi tahnaksi ja lisää öljy ohuena norona. Tarkista rouillen maku ja mausta tarvittaessa lisää.
4. Perkaa ja paloittele nahattomat kalat.
5. Suikaloi fenkoli ja kuorittu sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulit.
6. Kuumenna öljyä padassa nuotiolla ja lisää fenkoli, sipuli ja valkosipulit. Paista hetki mutta älä ruskista. Kun kasvikset alkavat ruskistua, lisää pataan valkoviini. Kiehauta.
7. Lisää tomaattitölkki, kalaliemi, loput appelsiinimehut ja ripaus sahramia. Jos käytät tölkkisimpukoita, lisää pataan myös niiden säilöntäliemi. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes fenkoli on pehmeää ja tomaatit ovat hajonneet liemeen.
8. Musta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa.
9. Lisää pataan kalat ja äyriäiset. Sekoita varovasti. Nosta pata pois nuotiolta, kalat ja äyriäiset ehtivät hyvin kypsyä liemessä, vaikka pata ei olekaan enää tulilla.
10. Tarjoa bouillabaisse-keiton kanssa rouillea. Rouillea sekoitetaan soppaan lautasella antamaan makua ja saostamaan lientä.