Valkohomejuusto lepää lämmössä
Ehkäpä kuuluisimpia valkohomejuustoja ovat Pariisin itäpuolelta kotoisin oleva Brie de Meaux ja normandialainen camembert. Nämä kaksi ranskalaista klassikkoa ovat antaneet esikuvan monelle maan ulkopuolella syntyvälle valkohomejuustolle, kuten esimerkiksi suomalaiselle Valmalle, jota valmistetaan Kolatun juustolassa Somerolla. Oli sitten kyse ranskalaisesta tai suomalaisesta valkohomejuustosta, tärkeää on optimaalinen kypsyys ja pitkä lepo huoneenlämmössä ennen herkuttelua.
Valkohomejuuston valmistuksessa juustomassaa puristetaan vain kevyesti. Tällä varmistetaan lopputuloksen kermaisen pehmeä rakenne. Juustomassaan sekoitetaan valkohomeitiöitä, jotka heräävät henkiin viileässä ja täydellisen kosteassa kellarissa. Jo viikon sisällä vaalean juuston pintaan kasvaa pehmeän vahamainen homekerros. Ohut homevaippa tarjoaa kypsyvälle juustolle suojaa ja antaa samalla lopputulokseen makua sekä aromia. Täydelliseksi kypsyneen valkohomejuuston tunnistaa herkkusienimäisestä ja voimakkaan maanläheisestä aromista. Jos nenään kohoaa ammoniakin tuoksu, juusto on jo pilaantumaan päin.
Mitä lasiin valkohomejuuston kanssa?
Vahvan ja persoonallisen maun omaavat valkohomejuustot vaativat juomalta samoja ominaisuuksia. Kypsän hedelmäinen ja voinen chardonnay tai hunajainen pinot gris ovat varmoja valintoja. Samppanjan ystävien kannattaa etsiä viinikaupasta brien rinnalle kypsä ja runsas rosee. Myös maanläheiset ja rehellisen omenaiset maalaissiiderit ovat erinomaisia juomakumppaneita esimerkiksi kypsälle camembertille.
Kokeile:
Charles Heidsieck Vintage Rosé Champagne Brut 2005
Alkon tuotenro 1: