Arvio
Kypsiä, punasävytteisen marjaisia aromeja tulvillaan oleva punaviini on suutuntumaltaan kevyehkö ja miellyttävän mehukas. Hennon yrttisiä ja savuisiakin vivahteita tarjoava viini sointuu herkullisesti ranskalaiseen tapaan valmistetun, reilusti yrttisen broilerin seuraan. Pinot noir viinin lähes hillomaiset vivahteet tuovat annokseen myös miellyttävän lisäelementin.
Yrttibroileri ranskalaiseen tapaan
Ainekset
4 annosta
gluteeniton, munaton
15 min + maustuminen ja kypsennys 2 1/2 tuntia
*
1 tuore broileri (n. 1,3 kg)
1 sitruuna
yrttien oksia (salvia, timjami, rosmariini)
*
Yrttivoi:
75 g pehmeää voita
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan raastettu kuori
1 1/2 dl (yhteensä) salviaa, timjamia ja rosmariinia hienonnettuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
*
Pinnalle:
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
*
Lisäksi:
1–2 dl vettä tai valkoviiniä
Valmistusohje
1. Valmista yrttivoi. Sekoita voihin kuoritut, murskatut valkosipulinkynnet, sitruunan kuoriraaste ja yrttisilppu. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
2. Irrota broilerin nahkaa varoen lihasta sekä koipien että rinnan päältä. Varo, ettei nahka repeä. Työnnä maustevoita mahdollisimman paljon nahkan alle. Jos voita jää yli, painele se rintapalojen päälle. Anna broilerin maustua noin tunti huoneenlämmössä.
3. Työnnä lohkottu sitruuna ja yrttien oksia broilerin sisään. Sivele lintu öljyllä, ripottele pinnalle vielä sormisuolaa ja pippurirouhetta. Jos yrttejä riittää, lisää niitä broilerin pinnalle kaunistukseksi.
4. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Pane broileri reunallisessa vuoassa uuniin. Kaada vuoan pohjalle vähän vettä tai valkoviiniä. Kypsennä broileria 1 1/2 tuntia välillä vuoan pohjalla olevalla liemellä valellen. Anna broilerin levätä peitettynä vartti ennen viipalointia.
5. Tarjoile yrttibroileri chileläisen pinot noirin kanssa.