Arvio
Viikon viinivinkkini on tällä kertaa runsaan hedelmäinen valkoviini Ranskan Alsacesta. Tuoksuteltaessa voi viinistä aistia avoimen aromaattista tuoksua, jossa on kukkaisuutta, hunajaa ja eksoottista hedelmäisyyttä. Keskitäyteläinen maku on runsaan hedelmäinen ja lähes kuiva. Tuoksun aromien lisäksi siinä on sitrushedelmäisiä piirteitä. Viinissä on miellyttävän napakka hapokkuus joka antaa sille pituutta ja eloisuutta. Kokonaisuus jättää puhdaspiirteisen, hennosti parfyymisen ja viipyilevän jälkivaikutelman.
Mausteinen kala- ja äyriäispata viimeistellään basilikaraidalla
Tämä runsaan hedelmäinen, kolmen lajikkeen maukas valkoviini sopii mainioksi yleisviiniksi kala- ja äyriäisruokien seuraan – jopa hieman runsaampien ja mausteisempienkin kera. Ehdottaisinkin kokeilemaan viinille talvikeleissä lämmittävää, kookosmaitoista kala- ja äyriäispataa.
Voit käyttää siihen esimerkiksi jättikatkaravun pyrstöjä ja sinisimpukoita. Kaloista pataan sopivat esimerkiksi lohi ja kuha. Aloita sulattamalla jättikatkaravun pyrstöt. Mikäli käytät tuoreita simpukoita, pese ne huolellisesti vedellä ja vaikkapa juuresharjalla. Varmista että simpukat ovat eläviä napauttamalla niitä pöytään tai pöydän kulmaan. Elävän simpukan kuori sulkeutuu kopautettaessa. Heitä pois ne, joiden kuori on rikki tai jotka eivät kopautettaessa sulkeudu.
Puhdista ja suikaloi purjosipulia ja hienonna lisäksi salotti- ja valkosipulia. Kuori ja hienonna myös hieman tuoretta inkivääriä. Kuullota sipuleita kattilassa öljyssä. Lisää hienonnettu inkivääri ja viipaloitua sitruunaruohoa. Halkaise chili, poista siemenet ja viipaloi. Lisää pataan chiliä ja currytahnaa maun mukaan. Jatka kuullottamista vielä hetkisen.
Lorauta pataan valkoviiniä ja kiehuta hetkinen. Lisää vielä hummerifondista valmistamaasi lientä ja kookosmaitoa. Kiehuta hiljaa hymyillen noin 15 minuuttia.
Lisää pataan jättikatkaravun pyrstöt ja simpukat. Nostele pataan myös suikaloitua kuhaa ja lohta. Purista joukkoon sitruunamehua ja hienonnettua tuoretta korianteria. Anna hautua vielä kiehuttamatta noin 10 minuuttia. Voit haluessasi suurustaa pataa hieman.
Tarkista maku ja nostele pataa haudutetusta basmatiriisistä lautaselle muodoillun renkaan ”sisälle”. Viimeistele annos muutamalla ”raidalla basilikaöljyä”. Valmistat sen helposti repimällä tilkkaseen öljyä runsaasti tuoreita basilikan lehtiä. Rouhaise joukkoon mustapippuria, suolaa ja viimeistele öljy puristamalla joukkoon hieman sitruunamehua. Hurauta lopuksi öljy tasaiseksi sauvasekoittimella.
Maukkaan lämmittäviä pataruokahetkiä alsacelaisen valkoviinin kera!