Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2017
Punaviini, Chile. 15,48 €
Arvio
Rehevä ja mehevä tuoksu on avoin ja lämminhenkinen, muistuttaen mustaherukoita ja karhunvatukoita. Siinä on myös pippurisen mausteisia piirteitä, samoin tammikypsytyksen tuomaa makeaa mausteistuutta. Suuntäyttävä maku seuraa aromeiltaan tummasävytteistä tuoksua. Reilu hedelmäisyys tekee suutuntumasta paksun ja täyteläisen. Tammikypsytyksen tuoma mausteisuus yhdessä lempeiden parkkihappojen kanssa tuo viiniin ryhtiä. Kokonaisuus jättää erittäin pitkän ja mehukkaan, nielua lämmittävän, monivivahteisen tyylikkään jälkivaikutelman.
Ruokasuositus
Tummat liharuoat. Myös suurriista.
Alkon tuotesivu
Entrecôte saa Antti Vahteran reseptissä kylkeensä grillatut valkosipulit ja bearnaisekastikkeen
Ainekset
1 kg pala entrecôtea
1/2 dl oliiviöljyä
6–8 valkosipulinkynttä
Dijon-sinappia
musta- ja valkopippuria myllystä
suolaa
paistomittari
*
Bearnaisekastike:
2 pientä silputtua salottisipulia
2 dl valkoviiniä
3 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl kirveliä
1 rkl rakuunaa
1 rkl lehtipersiljaa tai persiljaa
4 kpl keltuaista
200 g voita
tabascoa
valkopippuria myllystä
suolaa
*
Grillattu valkosipuli:
1 valkosipuli
1–2 rkl oliiviöljyä
suolaa
Valmistusohje
Ota liha hyvissä ajoin lämpiämään jääkaapista ennen kuin aloitat grillaamisen, näin vältät lihasnesteiden valumisen grilliin ja saat lihasta maukkaan. Poista lihan pinnasta kalvot. Purista valkosipulin kynnet oliiviöljyyn. Sivele liha valkosipuliöljyllä. Ruskista lihan pinta joka puolelta grillaamalla tai pannussa ja sivele uudelleen öljyllä, sinapilla ja mausteilla. Työnnä paistomittari lihan keskelle lihan sivusta, jotta voit välillä kääntää lihaa. Anna lihan kypsyä miedolla lämmöllä grillissä kannen ollessa kiinni tai 160 asteisessa uunissa kannen, kunnes lihan sisälämpömittari osoittaa 52 astetta. Nosta liha grillistä ja anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista, näin nesteet pysyvät lihan sisällä. Ripottele leikatun entrecoten pinnalle maldon-suolaa. Näin saat lihan maistumaan keskeltäkin.
Baernaisekastike
Lisää kattilaan silputut sipulit, valkoviini, valkoviinietikka ja yrttien rangat. Keitä lientä miedolla liedellä, kunnes puolet liemestä on kiehunut pois. Siivilöi liemi paksupohjaiseen laakeaan kattilaan. Sulata voi juoksevaksi toisessa kattilassa. Lisää keltuaiset valkoviiniliemeen koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna kattilan olla miedolla lämmöllä välillä kattilaa sivuun siirtäen. Jos keltuaiset kypsyvät liian nopeasti, tulee kastikkeesta kokkareista. Sekoita kastiketta koko ajan, kunnes seos hieman saostuu. Lisää voisulaa keltuaisvaahtoon ohuena nauhana, voimakkaasti sekoittaen. Lisää sekaan pieneksi silputut yrttien lehdet. Mausta pippurilla, tipalla tabascoa ja tarkista suola.
Grillatut valkosipulit
Halkaise kokonainen valkosipuli vaakasuuntaan. Grillaa puolikkaiden leikkuupinnat grillissä. Sivele pinnat oliiviöljyllä ja mausta kevyesti suolalla. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on lusikoitavan pehmeää.